Київ. 2 жовтня. УНІАН. Блок лівих сил України критикує владу за відсутність єдиного стратегічного плану розвитку освіти та науки і має намір домагатися втілення свого плану антикризових заходів з цього питання.

По це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив лідер Блоку лівих сил Петро СИМОНЕНКО, презентуючи “План антикризових заходів щодо порятунку освіти і науки в Україні”.

За його словами, на сьогодні спостерігається комерціалізація освіти, різке скорочення держзамовлення для вузів, а також місць для аспірантів і докторантів.

Відео дня

П.СИМОНЕНКО наголосив, що у системі світи склалася системна криза і ця галузь залишилася без реальної державної підтримки.

Він зауважив, що план заходів, розроблений Блоком лівих сил, пропонує реальні шляхи поліпшення фінансування освіти, суттєвого підняття престижу праці вчителів, оновлення змісту освіти, перегляд освітянських стандартів. “Лівий блок бере на себе зобов’язання створити реальні умови нормального життя та розвитку для вчителів, школярів, студентів та викладачів”, - сказав П.СИМОНЕНКО.

У свою чергу, лідер партії “Справедливість” Станіслав НІКОЛАЄНКО зазначив, що План заходів передбачає, аби Президент вимагав від уряду і парламенту передбачити у бюджеті на наступний рік повну реалізацію ст.57 Закону України “Про освіту”.

Крім того, додав він, глава держави має доручити розробку програми харчування дітей, реальних заходів щодо порятунку української сільської школи, ініціювати запровадження “супутніх” безвідсоткових кредитів на навчання студентам тощо.

Водночас, наголосив С.НІКОЛАЄНКО, парламент має оновити Державну доктрину розвитку освіти на 2010-2020 роки, законодавчо закріпити за навчальними закладами резервні території для створення нової інфраструктури та ухвалити Кодекс законів про освіту.

Головним завданням уряду, за його словами має стати збільшення видатків на освіту в 2010 році до 8% ВВП. “Наш план, він комплексний, повністю продуманий по виконавцях, і проекти законів або вже внесені, або найближчим часом будуть вноситися. Якщо лівоцентриські сили отримають підтримку освітян, то ми гарантуємо, що цей план буде виконаний”, - сказав С.НІКОЛАЄНКО.

Голова всеукраїнської організації української інтелігенції “Прометей” В’ячеслав КУДІН зауважив, що сьогоднішній рівень освіти в Україні “вже не відноситься навіть до рівня позавчорашнього дня”.

За його словами, Україна постала перед необхідністю реформування галузі освіти і науки, оскільки без цього не буде конкурентноспроможною.

Дуже багато, додав він, залежить у першу чергу від якості середньої освіти. “Грандіозно багато завдань треба здійснити, оскільки за останні роки була втрачена висока якість української освіти”, - сказав В.КУДІН.