В рамках звітного концерту Херсонської області Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша 4 жовтня 2009 року, о 19:00 презентує виставу «Страшна Помста» на сцені Київського Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка

До 200-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя Херсонський театр здійснив постановку вистави «Страшна помста». Режисер і автор ісценізації повісті М.Гоголя – Сергій Павлюк. На створення цієї вистави театр отримав Грант Президента України.

Відео дня

Вистава актуальна сьогодні, як ніколи. Минуло 200 років, а в Україні, на жаль, багато проблем. Один з персонажів говорить: «Порядку немає в Україні, полковники й осавули гризуться, як собаки, між собою. Немає старшої голови над усіма».

Сценографія (художник – постановник Сергій Ридванецький) образна і багатофункціональна. Козацький човен-чайка – центр сценічного простору – і човен, і гойдалка, і постіль, і дорога. Режисер знайшов цікавий засіб використання човна і як виру, який закручує героїв у коловороті подій, передаючи їхній внутрішній стан. Простір дії вистави обмежений світлими стінами з віконцями, дробинами на другий поверх. Округлий місяць на небі – як колесо долі – він то сходить над землею, то опускається за обрій під час загибелі героїв.

Стилізовані костюми, головні убори у сіро-білій гамі кольорів – гідно доповнюють сценографію (художник костюмів Наталія Ридванецька).

Музичне оформлення створює відповідну атмосферу, сприяє динаміці розвитку вистави. Значне смислове та психологічне навантаження лягло на народні пісні, якими пронизана вистава (аранжування пісень здійснене Олегом Кострубом), і які майстерно виконує хоритмейстер вистави і головна виконавиця пісень – заслужена артистка України Ружена Рубльова.

Малюнок танців легкий, веселий, різноманітний, виконаний артистами балету (балет-мейстер Юрій Бусс).

Основний конфлікт вистави полягає у протиріччі між батьком Чаклуном і щасливим життям молодої родини. За все треба платити. Страшна помста за батькові гріхи перед Богом і людьми кривавим лезом шмагає дущі невинних..

Представники усіх поколінь акторів грають у цій виставі. За формою та змістом вистава цільна та завершена, глядачі з успіхом сприймають цю виставу, про те свідчать відгуки глядачів та постійні  аншлаги. Саме глядацький успіх, висока оцінка міжнародного журі ХІ міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», велич відомого драматурга, спонукало керівництво театру  до представлення цього твору на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Тривалість вистави – 2год 10хв

Вистава йде в ІІ-х діях з антрактом українською мовою

Режисер-постановник та керівник проекту – Сергій Павлюк

Художники-постановники – Наталія та Сергій Ридванецькі (м.Черкаси)