Київ. 1 жовтня. УНІАН. У нинішнього Президента України Віктора ЮЩЕНКА є шанси стати реальним претендентом на вихід у другий тур президентських виборів.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ.

За його словами, у ситуації, коли жоден політик “не хоче сьогодні по-серйозному дискутувати про сьогодення і минуле України, а це робить тільки Президент України ЮЩЕНКО, то, значить, у цьому його шанс”.

Відео дня

“І Юлія ТИМОШЕНКО, і Віктор ЯНУКОВИЧ, і Арсеній ЯЦЕНЮК, і Сергій ТІГІПКО - усі грають не проти Президента, а за нього, бо вони не хочуть включатися у цю дискусію, тому що їм, можливо, нічого сказати, нема чого запропонувати по-серйозному для України”, - додав політолог.

За його словами, на сьогодні ще 30% виборців не визначились, за кого голосуватимуть.

Як сказав В.КАРАСЬОВ, виборча кампанія розпочинається 19 жовтня, але вже багато майбутніх кандидатів у президенти “зробили фальстарт, і ми побачили, що їм нічого запропонувати виборцям”. “Тому у Президента України є нормальні і рейтингові, і смислові ідеологічні передумови для того, щоб змішати карти цих передвиборчих перегонів і стати реальним претендентом на вихід у другий тур виборів”, - підкреслив В.КАРАСЬОВ.

Він зауважив, що зараз спостерігається як соціальний популізм, коли “суперечка відбувається навколо 20 чи 200 гривень” соціальних доплат, так і “прояви зовнішньополітичного популізму”.

Експерт також наголосив, що “сьогодні усі кандидати починають озвучувати свої зовнішньополітичні погляди й уподобання”, але нерідко це зводиться до вирішення якихось окремих питань. За його словами, зокрема, лідер Партії регіонів В.ЯНУКОВИЧ говорить про необхідність налагодження співпраці між Україною та Росією у плані збуту м’ясо-молочної продукції. “Ці питання важливі, але хіба до цього зводяться національні інтереси України?”, - запитав політолог. Він додав, що це, “по суті, позиція, м’ясо-молочного лобіста, а не захисника національних економічних у широкому значенні цього слова інтересів України”.

На думку В.КАРАСЬОВА, необхідно говорити про “проблему кордонів, колективної безпеки, внутрішньої модернізації та європеїзації країни, пошуків європейських стандартів бізнесу”.

Як вважає В.КАРАСЬОВ, лідер “Фронту змін” А.ЯЦЕНЮК спочатку говорив про необхідність змін, але “потім перетворився на рятівника, який має врятувати країну, але основне завдання сьогодні - врятувати Україну від таких рятувальників”.

За його словами, сьогодні дискусія у виборчій кампанії має відбуватися навколо європейських стандартів життя, якості життя, стандартів державного устрою. “Хіба це логіка кандидата в президенти: мовляв, посміхніться - і криза пройде (йдеться про рекламну акцію Ю.ТИМОШЕНКО - УНІАН)? Це логіка колективного психотерапевта”,- додав В.КАРАСЬОВ.