Київ. 24 вересня. УНІАН. У 2007 році серед всіх суддів України, які притягувалися до дисциплінарної відповідальності, більшість - ті, хто призначені безстроково.

Такі данні наведені у Збірнику рішень кваліфікаційних комісій суддів у дисциплінарних справах за 2007 рік, який було презентовано сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив суддя Верховного Суду України, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор САМСІН, внаслідок аналізу наявної інформації, "виявилося, що проблеми дисциплінарного характеру виникають частіше не у молодих суддів, а у тих, що призначені безстроково". Так, більш як 70% суддів, притягнутих до відповідальності, мали досвід роботи суддею більше 10 років, а майже 21% - від 5 до 10 років. Вік суддів, дисциплінарні подання на яких розглядали кваліфікаційні комісії, у 33% перевищував 50 років, а у майже 62% становив від 40 до 50 років.

Відео дня

Водночас, як зазначив І.САМСІН, "іншою несподіванкою" виявилося те, що із визначених законом шести категорій осіб, які мають право ініціювати притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, найбільше цим правом користуються самі судді щодо своїх колег: 53% таких подань ініціювалося членами Ради суддів України і у 34% випадків - головою Ради суддів, що загалом складає 87% від всієї кількості подань.

Відповідаючи на питання журналістів щодо причин, які спонукали і спонукають суддів до порушення законів, уставів, положень тощо І.САМСІН сказав, що при підготовки цього збірника вони не вивчалися, але пообіцяв, що таке буде обов’язково зроблено в подальшому. При цьому він висловив переконання, що "у боротьбі за ефективне і справедливе судочинство ми маємо шукати не нові допоміжні технічні засоби, а професійного, морального суддю, який би відповідав цьому стану".

Також судді висловив сподівання, що видана збірка стане "першим кроком на шляху подолання суспільної думки щодо суцільної корпоративної солідарності судової влади".

Збірник рішень кваліфікаційних комісій суддів у дисциплінарних справах за 2007 рік було підготовлено Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та опубліковано за сприяння та фінансової підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвідку (USAID) "Україна: верховенство права".

У відкритому доступі з книгою можна ознайомитися на сайті USAID "Україна: верховенство права" www.ukrainerol.org.ua, розділ "Бібліотека/Посібники та збірники”.