Київ. 23 вересня. УНІАН. Голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті міністрів України Володимир ВИСОЦЬКИЙ наголошує на необхідності якнайшвидшого реформування адвокатури, як правозахисного інституту в Україні, та приведення законодавства у сфері здійснення адвокатської діяльності у відповідність до європейських стандартів.

Про це В.ВИСОЦЬКИЙ сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він нагадав, що на сьогодні правовий статус адвокатури визначається законом України “Про адвокатуру”, який був прийнятий ще у 1992 р. З того часу жодної уваги цьому питанню державна влада не приділяла, й тому закон на сьогодні потребує суттєвого оновлення, зокрема, в частині організації доступу до послуг адвокатів та уніфікації адвокатської професії.

Відео дня

“В Україні, крім 23 тис. осіб, які мають свідоцтво про право займатися адвокатською діяльністю, ще в 2 або 3 рази більше тих осіб, які є не просто іншими фахівцями в галузі права, з легкої руки Конституційного Суду, але й тих, хто навіть не має відповідних повноважень, відповідного досвіду. Але він може прийти у відповідний державний орган реєстрації, написати заяву, подати відповідні документи і, наприклад, отримати свідоцтво про право займатися підприємницькою діяльністю – здійснювати юридичну практику або надавати юридичні послуги”, - зазначив В.ВИСОЦЬКИЙ.

При цьому він повідомив, що в 1993 році була проведена “так звана уніфікація” адвокатури. “Тоді всі без виключення особи, які мали ліцензії на здійснення юридичної практики, автоматично, без іспитів отримали свідоцтва адвокатські. До чого це привело? Я вам можу сказати, що декого з тих осіб ми не можемо до цього часу привести до порядку”, - сказав В.ВИСОЦЬКИЙ.

За його словами, зараз у парламенті зареєстровано декілька законопроектів про зміни до чинного закону “Про адвокатуру”, але жоден з них не прийнятий навіть у першому читанні.

“В нас є певні зобов’язання перед Радою Європи. Нам в Україні потрібно, щоб адвокатура зайняла своє чільне місце, щоб ніхто не зміг витирати ноги, щоб ми дійсно були представниками цієї професії і могли надавати правову допомогу – здійснювали захист або представництво”, - підкреслив фахівець.

На його переконання, найбільш професійним з розроблених законопроектів про зміни до закону “Про адвокатуру” є проект, внесений нещодавно до парламенту народними депутатами Володимиром ПИЛИПЕНКОМ, Андрієм ПОРТНОВИМ та Святославом ОЛІЙНИКОМ.

“Ми підтримуємо те, що виписано в цьому законопроекті. Це фактично адвокатура за роки незалежності виписала кров’ю. Це все те, що виписали адвокати, все те, що ми зібрали на місцях. Це все те, що зібрала робоча група . Ми на сьогодні маємо в цьому законопроекті нові принципи адвокатської діяльності і те, що правову допомогу, здійснення захисту, повинна здійснювати виключно адвокатура і на яких умовах – про це також в законопроекті йде мова”, - сказав В.ВИСОЦЬКИЙ.

Він закликав інших народних депутатів, які працюють над вдосконаленням закону “Про адвокатуру”, об’єднати свої зусилля, напрацювати узгоджений єдиний законопроект і якнайшвидше його прийняти, оскільки вирішення цього питання давно назріло і є дуже важливим на сьогодні.

Присутній на прес-конференції В.ПИЛИПЕНКО зазначив, що над зареєстрованим ним та його колегами проектом змін до закону “Про адвокатуру” (06.05.2009 р. №4353-1) працювали не тільки народні депутати, але й відомі адвокати України.

“Законопроект є фактично квінтесенцію всіх позитивних мотивів, які сприймаються Спілкою адвокатів України, адвокатською спільнотою. І саме через це ми вважаємо, що, по суті, авторами законопроекту є адвокатська громадськість”, - сказав В.ПИЛИПЕНКО.

За його словами, законопроект вносить зміни фактично більш ніж 30 законодавчих актів.