Київ. 23 вересня. УНІАН. Партія малого і середнього бізнесу критикує боргову політику уряду.

Як зазначив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова партії Ярослав МІСЯЦЬ, із 2008 року державний борг України зріс у 2,6 раза й на 31 липня 2009 року досяг майже 185 млрд. грн., тоді як за 2006-2007 рр. держборг зріс на 12,9%.

При цьому Я.МІСЯЦЬ вважає, що передбачена проектом Держбюджету-2010 можливість уряду підвищувати планку держборгу призведе до того, що держава ще глибше зануритися в боргову яму.

Відео дня

Я.МІСЯЦЬ підкреслює, що через рекордну девальвацію борг України збільшується в рази швидше, ніж варто було очікувати. До того ж, державі доведеться нести значні витрати за його обслуговуванням упродовж наступних років: поточного року на обслуговування державного боргу в бюджеті закладено понад 15 млрд. грн., що в 2,2 раза більше, ніж заплановані витрати держбюджету на фінансування охорони здоров`я.

Посилаючись на дані Міністерства фінансів України, Я.МІСЯЦЬ повідомив, що в 2010 році обсяг погашення основної суми державного боргу становитиме 15,2 млрд. грн, 2011 - 17,4 млрд. грн.., 2012 - 17,9 млрд. грн., 2013 - 15,9 млрд. грн. Враховуючи те, що всі зовнішні кредити беруться в доларах, а гривня сьогодні стрімко девальвує, то Україна віддаватиме в рази більше, ніж позичала.

«Безумовно, ми не отримаємо дефолт сьогодні й можливо наступного року, але ми впевнено до нього йдемо. За це доведеться розплачуватися і нам, і нашим дітям, – зазначив Я.МІСЯЦЬ. - Нашу державу перетворено сьогодні на велику фінансову піраміду, на чолі якої стоїть прем`єр-міністр. І щоб не кусати собі лікті через декілька років, коли в повному обсязі доведеться повертати ці гроші, я закликаю громадян зупинити це товариство з обмеженою відповідальністю, коли бере одна, а віддають потім усі».