Глобальний фонд надає більш як 100 млн. доларів на фінансування програм з протидії ВІЛ/СНІД в Україні до 2012 року. Про це сьогодні, 22 вересня, під час прес-конференції в УНІАН заявив Андреас ТАМБЕРГ, порт-фоліо менеджер Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією.

Не зважаючи на світову фінансову кризу та незадовільне фінансування відповідної Загальнодержавної програми, Глобальний фонд нещодавно фактично подовжив угоди з основними реципієнтами фінансової допомоги в Україні загальним обсягом 103,9 млн. доларів США, на період до липня 2012 року включно на виконання Програми «Підтримка з метою запобігання ВІЛ/СНІД, лікування та догляд для найуразливіших верств населення в Україні».

«Остаточна сума допомоги дещо менша за визначену у серпні 2007 року під час підписання основної Угоди. Ми раді, що Глобальний фонд надав підтримку заявкам, підготовленим Україною на другу фазу Програми практично в повному обсязі. На фоні скрутної фінансової ситуації у світі взагалі та забезпечення солідарного фінансування національної програми з державного бюджету на рівні  48% від очікуваного – це неабиякий кредит довіри з боку найбільшого міжнародного донора, що фінансує програми з протидії ВІЛ/СНІД», - заявив Андрій КЛЕПІКОВ, виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», що є одним з двох основних отримувачів коштів Глобального фонду.

Відео дня

Попередні два роки виконання програми засвідчили спроможність, перш за все, неурядових організацій в Україні ефективно протистояти викликам і загрозам епідемії ВІЛ/СНІД.

«Я впевнений, що завдяки допомозі Глобального фонду вдасться значно покращити доступ до догляду і підтримки представників уразливих груп, це в свою чергу призведе до зменшення випадків зараження ВІЛ та покращить якість життя людей, які живуть з ВІЛ. Крім того, спільно з міжнародними та національними партнерами за підтримки Глобального фонду ми створимо умови для ефективних закупівель АРВ-препаратів з боку держави. Оскільки ми плануємо опрацювати і реалізувати системи, завдяки яким Україна зможе закуповувати якнайбільше якісних ліків за найменші кошти» - заявив Володимир Жовтяк, голова правління ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ»

Світлана Черенько, голова Комітету з питань протидії ВІЛ – інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України, підкреслила важливість підтримки з боку міжнародних донорів на профілактику ВІЛ та інфекцій, які передаються статевим шляхом, догляд та підтримку для таких груп із великим ризиком інфікування ВІЛ як споживачі наркотиків, гомосексуальні люди, особи, які надають сексуальні послуги за плату та «діти вулиці».