Київ. 18 вересня УНІАН. Ухвалення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» у редакції, запропонованій Кабінетом міністрів України, приведе до посилення податкового тиску на середній і малий бізнес.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Партії малого і середнього бізнесу Ярослав МЄСЯЦ.

За його словами, в законопроекті закладені нереальні макроекономічні показники, явне невиконання котрих чинний уряд компенсуватиме за рахунок корекції податкового навантаження на бізнес.

Відео дня

Зокрема, зазначив Я.МЄСЯЦ, «віртуальними» є прогнози уряду про курс національної валюти по відношенню до долара на рівні 7,5 дол., зростанні ВВП на рівні 3%, а також дефіциті бюджету в 5%.

Політик, зокрема, вказав на нездійсненність прогнозу зростання ВВП на рівні 3% в 2010 році, оскільки вже сьогодні рецесія української економіки знаходиться в межах 20%.

Також експерт сумнівається, що уряд наступного року витримуватиме заявлений рівень граничних запозичень у розмірі 30% від ВВП, або 349 млрд. грн., оскільки тільки за останні півроку рівень держборгу збільшився майже втричі і замість заявлених минулого року 7,5 млрд. дол. уряд цього року залучив уже близько 30 млрд. дол.

«Уже сьогодні зовнішній борг фактично становить 36% від ВВП, або 330 млрд. грн., і до кінця року він збільшуватиметься», – зазначив Я.МЄСЯЦ.

Вказані нереалістичні показники, на його думку, приведуть до збереження тенденції скорочення кількості суб`єктів господарювання в країні за негативної динаміки з початку року на рівні 40%. Це, в свою чергу, сприятиме зростанню безробіття і збільшенню витрат держбюджету за статтями, пов`язаними із соціальними виплатами.