Київ. 18 вересня. УНІАН. Комітет виборців України рекомендує парламенту до початку президентської виборчої кампанії виправити суперечливі норми виборчого закону.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив голова правління КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО.

За його словами, КВУ вважає, що прийняті Верховною Радою України зміни до Закону про вибори Президента України та інших законів, що стосуються президентських виборів, містять загрози проведенню прозорих і демократичних виборів. Зокрема, це стосується обмеження виборчих прав громадян; створення механізмів фальсифікацій через можливість включати виборців у списки в день голосування; обмеження контролю за виборчим процесом з боку громадськості; фактичне унеможливлення оскарження правопорушень та результатів виборів.

Відео дня

Крім того, додав О.ЧЕРНЕНКО, Комітет виборців відзначає інші можливі загрози проведенню виборів. Зокрема, визнання Конституційним Судом окремих положень Закону про вибори Президента України неконституційними після того, як вони будуть застосовані; неприйняття Державного бюджету України на 2010 рік, що означатиме відсутність фінансування проведення голосування 17 січня. Ще однією загрозою, зауважив О.ЧЕРНЕНКО, є можливість нелегітимності рішень Центральної виборчої комісії через участь у засіданнях члена ЦВК Анатолія ПИСАРЕНКА, який досяг пенсійного віку.

“Комітет виборців рекомендує Верховній Раді України, не чекаючи рішення Конституційного Суду Україні, виправити суперечливі норми в законодавстві про президентські вибори і зробити це ще до початку виборчої кампанії”, - сказав голова Правління КВУ. Крім того, додав він, необхідно, аби парламент здійснив ротацію членів ЦВК та ухвалив бюджет на 2010 рік з забезпеченням фінансування проведення виборів Президента України.