Київ. 16 вересня. УНІАН. Зовнішній вплив на президентську виборчу кампанію в Україні буде в основному з боку Росії.

Таку думку висловив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Зовнішній вплив на президентську компанію буде асиметричним, тому що більше впливатиме одна сторона - Росія”, - сказав В.КАРАСЬОВ, додавши, що Україна на сьогодні більше перебуває у сфері впливу саме РФ, яка “робить ставку” на ці президентські вибори.

Відео дня

Політолог вважає, що недавнє звернення Президента Росії Дмитра МЕДВЕДЄВА до українського колеги Віктора ЮЩЕНКА було “своєрідним ультиматум українському виборцю, що якщо переоберете, не дай Бог, ЮЩЕНКА, то зовнішньої політики з Росією не буде, буде тільки війна”.

Разом із тим В.КАРАСЬОВ переконаний, що такого “зовнішнього впливу, який був у 2004 році, на виборчу кампанію не буде”.

Крім того, В.КАРАСЬОВ наголосив, що “президентські вибори, незважаючи на намагання перевести їх в суто політологічне русло, можуть бути не просто виборами конкретного кандидата, але й зовнішньополітичним вибором, який буде уособлювати той чи інший кандидат”.

“Ніколи ще в новітній історії України не було такого періоду, коли б зовнішня політика так радикально визначала долю країни”, - переконаний політолог.

Він вважає, що в Україні на сьогодні спостерігається “зовнішньополітична криза”. За словами В.КАРАСЬОВА, “це не результат вибору 2004 року і не результат орієнтації на ЄС та НАТО, а результат недовибору 2004 року, непослідовності, яку демонструвала українська влада, а відповідно й українське суспільство щодо свого зовнішньополітичного майбутнього і зовнішньополітичних завдань”. Він додав, що у 2004 році українці змінили людей у владі, але не змінили систему.

В.КАРАСЬОВ наголосив, що “якщо в Україні не сформується зовнішньополітичний проєвропейський колективнобезпековий консенсус, то, зрозуміло, що тоді й Європа, і США, і НАТО будуть спостерігати, а тоді, можливо, віддадуть нас Російській Федерації, як країні, яка буде знаходитися в сфері впливу РФ”.

“Тобто внутрішній вибір 2010 року - це шлях до відновлення цікавості, інтересу до України й шлях до відновлення повномасштабної співпраці з ЄС”, - переконаний політолог.