Київ. 16 вересня. УНІАН. Народний депутат від блоку “Наша Україна – Народна самооборона” Оксана БІЛОЗІР пропонує парламенту затвердити Великий Державний Герб України, який буде передбачено в новій Конституції.

Про це вона заявила сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За словами народного депутата, сьогодні ми маємо унікальний шанс прийняти нову Конституцію, винесену главою Української держави на всенародне обговорення.

Відео дня

“Президент України закликає українське суспільство до діалогу, до компромісу, де кожен із нас стає учасником і творцем нової суспільної угоди – по справжньому народної української Конституції”, - сказала О.БІЛОЗІР.

Вона зауважила, що долучається до обговорення президентського проекту Конституції не лише зі словами підтримки, але і з власною пропозицією – проектом Великого Державного герба України.

О.БІЛОЗІР повідомила, що вже зареєструвала у Верховній Раді відповідний законопроект, співавторами якого стали член фракції Партії регіонів Ганна ГЕРМАН та член фракції Блоку Литвина Катерина ВАЩУК.

Згідно з законопроектом, Великий Державний Герб України – є символом, який відображає стрижневі засади зародження, формування та оформлення української державності. В основу великого Державного Герба України покладений малий Державний Герб України (золотий тризуб), увінчаний символом християнства – хрестом. Особливе місце в символіці герба надається колоссю злакових. Два пучки золотих колосків (жита, пшениці і ячменю) розміщені по краях герба.

О.БІЛОЗІР наголосила, що колоски є символом однієї з найбільших святинь українського народу – хліба, символом урожайності та процвітання. Головним елементом композиції є пшениця, яка символізує вічність. Колоски обвиті жовто-блакитною стрічкою (національними кольорами), які символізують велич, красу, є символом безкрайнього неба і безмежних просторів пшеничного поля. На стрічці золотими літерами девіз – "З нами Бог і Україна", що є уособленням міжчасового об`єднання народу, присутності повсякчасної віри у силу і могутність своєї держави. В основі герба перехрещені шабля і мушкет, які символізують героїчну добу в історії українського народу – період козацької держави та національно-визвольних воєн.

О.БІЛОЗІР зауважила, що шабля і мушкет є невід`ємними атрибутами офіційного герба Війська Запорізького (ХVI – XVIII ст.), який, відповідно до статті 20 Конституції України, має бути відображений у Великому Державному Гербі України. Шабля і мушкет накриті кетягом калини, символом України-дівчини, символом материнства і любові. Калина є деревом життя, що пов’язує минуле з майбутнім, а тому присутність калини у композиції Великого Державного Герба України символізує опору молодших поколінь на корені старших, розвиток і стрімкий рух вперед.

О.БІЛОЗІР повідомила, що над проектом запропонованого Великого герба вона працювала півроку спільно з українськими геральдистами.

“Якщо Верховна Рада України нинішнього скликання буде здатною ухвалити закон про Великий герб, то вона увійде в історію не тільки завдяки своїм блокуванням, а й завдяки державницьким рішенням”, - сказала народний депутат.