Київ. 15 вересня. УНІАН. Для того, щоб Верховна Рада ефективно виконувала свої функції вищого законодавчого органу держави потрібно провести нові парламентські вибори, але лише за умов зміни виборчого законодавства.

Таке переконання на прес-конференції в УНІАН на тему: ”Парламентські перспективи 2010: популізм чи реалізм?” висловив голова Ради «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор КОГУТ.

За його словами, проблема роботи вищого законодавчого органу України сьогодні є дуже гострою. “Ми не маємо сьогодні діючого парламенту – ми маємо виключно майданчик де різні політичні середовища в той чи інший спосіб доводять свої програмні положення і намагаються загострити увагу виборця до своїх популістичних гасел”, - сказав І.КОГУТ.

Відео дня

Для того, щоб відновити ефективну роботу ВР, на його думку, в першу чергу потрібно внести зміни до законодавства, де серед іншого запровадити відкриті списки і посилити відповідальність депутатів перед виборцями, а не керівниками партій. Крім того, вважає експерт, потрібні зміни до Конституції України щодо статусу депутатів. За його словами, потрібно обмежити їхню недоторканність, можливо зменшити кількість, оптимізувати бюджетні витрати на роботу парламенту та посилити його контрольні функції (Рахункова палата, інститут омбудсмана тощо).

Якщо подібні зміни не внести в законодавство, переконаний І.КОГУТ, сенсу проводити дострокові парламентські вибори немає. “Суспільство, експертне співтовариство, виборці України не повинні допустити переформатування парламенту, нової виборчої кампанії до Верховної Ради без зміни виборчого законодавства”, - наголосив він.

За словами експерта, сьогодні наша політична еліта “законсервована і в принципі не мотивована до будь-яких змін”, а громадяни “перебувають у розчаруванні та нерозумінні, як можна все це змінити”. Тому, на його думку, потрібен серйозний суспільний тиск на політичні сили, аби змусити їх до реформ законодавчої гілки влади.

Голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО, зі свого боку, зазначив, що нинішній парламент, як орган, “найгірший за всю історію незалежної України – найменш дієвий і найменш продуктивний”. При цьому він зауважив, що самі по собі більшість депутатів є фахівцями, ефективними менеджерами і ефективними законотворцями, але в силу тієї виборчої системи, за якою обирався цей парламент, він не може ефективно працювати.

За словами О.ЧЕРНЕНКА, на даний момент у Верховній Раді зареєстровано 1,5 тис. законопроектів, проте хто і коли їх розглядатиме, не відомо. "Давайте змиримося з тим, що цей парламент уже до президентських виборів працювати ефективно не буде і перспектива позачергових виборів після президентських дуже імовірна", - додав він.

Разом з тим, голова КВУ зазначив, якщо не буде змінена виборча система, то Україна одержить такий же парламент, як і зараз. "Якщо не буде змінена виборча система, то парламентські вибори будуть логічним продовженням президентської кампанії в плані передвиборних обіцянок і популізму”, - підкреслив експерт.

Він також вважає обов’язковими зміни виборчої системи, відміну депутатської недоторканності, імперативний мандат і скорочення кількості депутатів. На його думку, це ті необхідні рішення, які потрібно прийняти, щоб можна було змінити якість влади. "Тоді ми дійсно побачимо абсолютно новий парламент, діючих депутатів", - вважає О.ЧЕРНЕНКО.

Водночас, він висловив сумнів у тому, що діючий парламент здатний піти на такі зміни. На його думку, є сенс, щоб такі зміни вніс сам виборець шляхом проведення всенародного референдуму, проте цьому повинна передувати серйозна робота експертів.

"Це єдиний, реальніший шлях зробити владу ефективною", - вважає О.ЧЕРНЕНКО.