Київ. 15 вересня. УНІАН. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг вимагає від Національного банку України відмовитися від політичної заангажованості у роботі.

Про це заявив голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор СУСЛОВ на прес-конференції в УНІАН у вівторок.

«Олександр САВЧЕНКО (заступник голови Нацбанку, що подав у відставку, - УНІАН) у деталях розповів про обстановку в Нацбанку України. Про те, що НБУ фактично керується з вулиці Банкової, з Секретаріату Президента, про те, що на Нацбанк тиснуть і змушують його проводити політику, пов`язану з непідтримкою економічної політики уряду, що в політичних цілях Президент і кандидат в Президенти зацікавлений у дестабілізації політики уряду і в погіршенні загальної економічної ситуації, і НБУ стає і може стати головним інструментом у цій боротьбі», - сказав В.СУСЛОВ.

Відео дня

Він вважає, що, маючи в своєму розпорядженні достатні валютні резерви, НБУ не поклав край валютним спекуляціям. Зокрема, Нацбанк, маючи можливості прямої дії на комерційні банки, не використав її, також не вимагав повернення кредитів рефінансування. «Він (НБУ - УНІАН) не проводить такої політики в правильному і достатньому обсягу», - сказав В.СУСЛОВ.

Як повідомляв УНІАН, 8 вересня міністр внутрішніх справ Ю.ЛУЦЕНКО заявив про наявність фактів для порушення кримінальної справи щодо вищих посадовців Національного банку України.

10 вересня слідчий Головного слідчого управління МВС України підписав повістку про виклик на допит першому заступникові голови НБУ Анатолію ШАПОВАЛОВУ.

Заступник голови Національного банку України О.САВЧЕНКО 11 вересня заявив, що подає у відставку у зв`язку з незгодою з валютний-курсовою, монетарною і кредитною політикою, яку проводить керівництво Нацбанку.

Він також заявив, що Національний банк України на сьогодні не є незалежною структурою, його втягнуто у політичні і комерційні схеми.