Київ. 15 вересня. УНІАН. Якби держава ще в лютому цього року провела націоналізацію банків, а також примусила їх до капіталізації, то на сьогоднішній день Україна мала б достатньо здоровий фінансовий сектор, який міг би кредитувати реальну економіку.

Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН політик, екс-голова Національного банку України (2002-2004 рр.) Сергій ТІГІПКО.

За його словами, частина банків, які мають материнські структури за кордоном, вже капіталізувалися. Водночас їм невигідно збільшувати обсяги операцій на українському ринку. «Від нас йдуть лише негативні сигнали... Вони (банки з іноземним капіталом – УНІАН) сьогодні роблять все, щоб зменшити свої обсяги в Україні», – сказав С.ТІГІПКО.

Відео дня

Водночас, за його словами, в українських банків практично немає капіталу. «Держава повинна або примусити їх капіталізуватися, або сама націоналізувати ці банки, після чого виставити їх на продаж. Тому що якщо це буде 15-20 банків, то це буде невигідно державі, плюс вона не зможе їх нормально обслужити, можливі варіанти корупції й так далі», – вважає політик.

На його думку, якщо держава зараз не втрутиться, то ситуація в банківському секторі ще більше погіршиться.