Київ. 14 вересня. УНІАН. Із сьогоднішнього дня на "Українській біржі" починаються торги з використанням технології "центрального контрагента з угод" і запускається ринок котирувань.

Як заявив голова правління ВАТ "РТС" Роман ГОРЮНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН, «із впровадженням інституту центрального контрагента й ринку котирувань інфраструктура фондового ринку України вийде на новий якісний рівень».

У прес-релізі, оприлюдненому на прес-конференції, зазначається, що центральний контрагент – це посередник між продавцем і покупцем, який дозволяє учасникам торгувати не безпосередньо один із одним, а виступає покупцем для продавця й продавцем для покупця. Така технологія біржових торгів широко використовується в усьому світі, оскільки знімає необхідність оцінки ризиків і відкриття лімітів на кожного контрагента, підвищує надійність проведених операцій й виконання угод.

Відео дня

За словами керуючого директора Dragon Capital Дмитра ТАРАБАКІНА, використання центрального контрагента забезпечить анонімність розрахунків за угодами, а також відкриє доступ нерезидентам до ринку заявок.

Голова правління "Української біржі" Олег ТКАЧЕНКО вважає, що впровадження центрального контрагента активізує інтернет-трейдинг, вирішивши проблему укладення угод між клієнтами одного торговця.

Функції центрального контрагента на "Українській біржі" виконуватиме ТОВ "Український центральний контрагент" - торговець-хранитель, спеціально створений для реалізації інституту центрального контрагента в Україні.

Ринок котирувань – це режим торгів, при якому укладення угод здійснюється шляхом акцепту заявок, поданих без попереднього блокування активів. Ринок котирувань необхідний для того, щоб підвищити ефективність ціноутворення за менш ліквідними паперами, для яких не підходить технологія торгів ринку заявок; залучити на біржу нових учасників, приміром, тих, кому цікавий ринок облігацій; залучити до списку біржі нові цінні папери. На ринку котирувань доступні 63 цінні папери (25 найбільш ліквідних цінних паперів торгуються тільки на ринку заявок).

«Ринок заявок, інтернет-трейдинг, інститут центрального контрагента – все це працює на ліквідність і цивілізованість українського ринку цінних паперів, дозволяє побудувати технологію торгівлі, повністю відповідну сучасним міжнародним стандартам", - сказав голова біржової ради ВАТ "Українська біржа", генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор МАЗЕПА.

Довідка УНІАН. ВАТ «Українська біржа» засновано в травні 2008 року спільно російською фондовою біржею РТС і найбільшими компаніями – учасниками українського ринку цінних паперів, серед яких: «Альфа-Капітал», Dragon Capital, Concorde Capital, “Трійка Діалог Україна”, “Ренесанс Капітал” та ін.

16 грудня 2008 року Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України (ГКЦПФР) ухвалила рішення про видачу ліцензії ВАТ "Українська біржа" на право здійснення діяльності з організації торгів цінними паперами.