Київ. 14 вересня. УНІАН. Держави-гаранти суверенітету і територіальної цілісності України мають відреагувати на ухвалення Державною думою РФ у першому читанні ініційованих Президентом Росії Дмитром МЕДВЕДЄВИМ поправок до закону “Про оборону”, які дозволяють можливість оперативного використання російських збройних сил за межами РФ.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему: “Звернення української інтелігенції до світової спільноти” заявив директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Микола ЖУЛИНСЬКИЙ.

“Ми не зможемо захистити себе у випадку будь-якої агресії так, як би ми на це сподівалися. Тому ми хочемо, щоб гарантії, дані в Будапешті країнами, що володіють ядерним потенціалом, були якось підтверджені”, - сказав М.ЖУЛИНСЬКИЙ. Він нагадав, що в 1994 році був підписаний Будапештський меморандум, згідно з яким Україна відмовлялася від власної ядерної зброї, а держави-члени Ради безпеки ООН, серед яких США, Велика Британія, Франція та Китай, гарантували їй суверенітет, незалежність і територіальну цілісність.

Відео дня

За словами М.ЖУЛИНСЬКОГО, можливість використання ЗС РФ за межами Росії дуже турбує українську інтелігенцію, оскільки становить загрозу Україні, пов’язану, в першу чергу, з перебуванням ЧФ РФ у Криму. Він вважає, що Чорноморський флот Російської Федерації “є одним із дестабілізаторів ситуації, яка може спровокувати виконання закону, прийнятого Державною думою Росії”.

Крім того, М.ЖУЛИНСЬКИЙ нагадав про нещодавнє звернення Президента Росії Д.МЕДВЕДЄВА до Президента України Віктора ЮЩЕНКА та відповідь на нього глави Української держави. Він вважає, що цей лист мав зовсім іншу мету, а не “стимулювати якісь кроки з боку України щодо поліпшення українсько-російських відносин”. На думку М.ЖУЛИНСЬКОГО, відсутність будь-якої реакції з боку Д.МЕДВЕДЄВА на пропозиції В.ЮЩЕНКА свідчить, що “звернення мало якусь іншу мету і не передбачало якихось конструктивних кроків з боку України назустріч Російській Федерації”.

Як зазначив М.ЖУЛИНСЬКИЙ, прийняття закону про використання ЗС РФ за кордонами країни, відсутність реакції Москви на звернення українського Президента, а також не надто високий рівень боєздатності вітчизняної армії викликають тривогу у представників української інтелігенції й змушують їх звертатися до держав-гарантів. “Це дуже серйозно. Вся логіка останніх років діяльності керівництва РФ не може нас не насторожити і ми змушені все-таки говорити, що сьогодні Україні у випадку воєнного конфлікту навряд чи можна чекати якоїсь активної підтримки”, - сказав він.

Саме тому відомі українці звернулися до урядів США, Великої Британії, Франції та Китаю з проханням відреагувати на вищезазначені кроки російської сторони. “Ми просимо ці країни, щоб вони зібралися і висловили свою позицію, - сказав М.ЖУЛИНСЬКИЙ. - Не вірю, що це звернення буде проігнороване”.

М.ЖУЛИНСЬКИЙ також повідомив, що Міністерство закордонних справ України найближчим часом надішле звернення української інтелігенції посольствам зазначених країн в Україні. Лист також буде передано у Посольство РФ, щоб ознайомити російську сторону з позицією української громадськості.

При цьому М.ЖУЛИНСЬКИЙ підкреслив, що українці не бачать в Російській Федерації ворога.

“Ми вважаємо, що ситуація, яка сьогодні склалася, є загрозливою. Вона може бути використана для ще подальшої дестабілізації відносин України з Росією”, - зауважив він.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня Державна дума РФ одностайно у першому читанні ухвалила ініційовані Президентом Росії Д.МЕДВЕДЄВИМ поправки до закону “Про оборону”, які передбачають можливість оперативного використання російських збройних сил за межами РФ.

Передбачено, що формування Збройних сил РФ можуть оперативно використовуватися за межами території Росії для вирішення таких завдань: відбиття нападу на Збройні сили РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ; відбиття або запобігання агресії проти іншої держави; захисту громадян РФ за кордоном; боротьби з піратством і з метою забезпечення безпеки судноплавства.

10 вересня українська інтелігенція закликала країни-гаранти суверенітету України скликати міжнародну конференцію з метою забезпечити реальні гарантії безпеки України, задекларовані Будапештським меморандумом, а керівні органи Європейського Союзу - зайняти чітку та однозначну позицію в питанні забезпечення державного суверенітету України.

Звернення підписали 29 відомих українців.