Київ. 14 вересня. УНІАН. Туркменістан має бути зацікавлений в укладанні прямого газового контракту з Україною, оскільки таким чином у неї з`явиться альтернативний покупець газу.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив член Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club», радник Президента і голови правління НАК «Нафтогаз України» Іван ДІЯК.

«Це питання ціни і технологій. Туркменістан (уклавши прямий контракт з Україною - УНІАН) матиме можливість мати двох покупців газу. Крім того, Україна має можливість повністю забезпечити (туркменську) газотранспортну систему всім необхідним і може зробити багато чого для модернізації та переобладнання його промисловості», - зазначив він.

Відео дня

За словами експерта, незважаючи на те, що сьогодні вся пропускна спроможність існуючого маршруту з Туркменістану на довготривалій основі законтрактована Росією, в контексті перспективи будівництва нового газопроводу Nabucco Україна має продовжувати активні переговори про укладання прямих контрактів.

«Такі проекти за один день не вирішуються. Але Україна у жодному разі не повинна скидати з рахунків газ, який є в Туркменістані, і ті можливості, які він нам дає», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 14 вересня, Президент України Віктор ЮЩЕНКО вирушить з офіційним дводенним візитом у Туркменістан. Під час зустрічей з Президентом Туркменістану, насамперед, планується обговорити питання, пов`язані з відновленням прямих постачань туркменського газу в Україну і співпрацю в торгово-економічній і військово-технічній сфері. У 1990-і роки Україна безпосередньо купувала весь туркменський газу, що експортувався, в обсязі близько 35 мільярдів кубометрів за рік. На початку 2000-х років російський "Газпром" узяв на себе роль реекспортера. Утім, кінцевим споживачем палива з Центральної Азії, де Туркменістан є найбільшим експортером газу, залишається Україна.