Київ. 11 вересня. УНІАН. Громадяни України дедалі активніше надають пропозиції до президентського проекту конституційних змін, винесених главою держави на всенародне обговорення.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН.

“Дійсно, обговорення президентського проекту Конституції розгортається і набирає обертів”, - сказав Ю.РУБАН. Він нагадав, що згідно з указом Президента, на Інститут покладено збір пропозицій громадян, їх узагальнення, аналіз та формування пропозицій фахівцям для подальшого врахування в роботі над змінами до Основного Закону.

Відео дня

З 25 серпня, коли почалось обговорення, розповів Ю.РУБАН, Інститутом отримано більше двох тисяч електронних та звичайних листів з пропозиціями, які так чи інакше стосуються проекту Конституції. Разом з тим, у більшjсті з них громадяни висловлюють свої симпатії певній політичній силі. Тож конкретні пропозиції до проекту конституційних змін містять близько 800 листів.

Ю.РУБАН відзначив, що серед них є досить грунтовні аналізи з хорошими фаховими зауваженнями. Це, на його думку, свідчить, що багато громадян досить уважно і глибоко вивчали президентський проект і не залишилися байдужими до пропозицій глави держави.

Узагальнюючи отримані за майже двадцять днів пропозиції, експерт звернув увагу на абсолютну підтримку громадянами норм про скасування депутатської недоторканності, скорочення кількості народних обранців та запровадження відкритих списків на виборах до парламенту. По цим пунктам, підкреслив він, немає протилежних позицій - є повна підтримка суспільства.

Також заслуговує уваги, на думку експерта, прагнення українців до президентської форми правління. За його словами, ідея сильної президентської влади витає серед населення, тому що значна кількість звернень стосується саме посилення конституційних повноважень Президента, наділення його всією повнотою виконавчої влади і надання йому функцій керівника уряду тощо.

Ідея двопалатного парламенту, зауважив Ю.РУБАН, загалом досить позитивно сприймається громадянами. Він зазначив, що є дискусії стосовно повноважень палат, порядку їх формувань тощо, але несприйняття немає.

Несподіваним для фахівців став великий інтерес у суспільстві до символів держави – значна частина пропозицій стосується статей про Герб, Прапор та Гімн України. На думку Ю.РУБАНА, це свідчить, що державні символи є цінністю для багатьох українців і вони хотіли б їх підсилити.

З іншого боку, норма про єдину державну мову – українську, як свідчать листи людей, не викликає у них заперечень. Пропозиції щодо мовного питання, за словами Ю.РУБАНА, не становлять помітного масиву. Загалом, вважає експерт, проблема надання російській мові державного статусу розігрується політичними силами під час виборів, тому й інтерес до неї корелюється із заявами політиків. Насправді, переконаний він, сьогодні це не є такою нагальною проблемою, що турбує суспільство в першу чергу.

Стосовно того, що громадяни найбільше не схвалюють, то це включення Президентів до парламенту як пожиттєвих сенаторів. І жодної пропозиції на підтримку цієї норми, додав Ю.РУБАН, він не бачив.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня Президент Віктор ЮЩЕНКО підписав указ про винесення на всенародне обговорення його проекту змін до Конституції України. Згідно з указом, всенародне обговорення має відбутися до 1 грудня 2009 року.

До 15 грудня Національний інститут стратегічних досліджень, із залученням представників правозахисних та інших громадських організацій, провідних учених у галузі конституційного права, у сфері суспільно-політичних наук тощо, зобов’язаний надати узагальнені пропозиції, що надійдуть у процесі всенародного обговорення проекту конституційних змін.