Київ. 9 вересня. УНІАН. Народний депутат України Ярослав КЕНДЗЬОР звинувачує нинішнє керівництво Народного руху України на чолі з Борисом ТАРАСЮКОМ у проведенні політики знищення партії.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: ”Невідомі та важливі сторінки Народного руху України”.

“Нас не може не турбувати, як зміщуються акценти... Нас дуже турбує, чому сталося так, що Народний рух України розгубив усі свої ідеологічні принципи, став глухим і німим, особливо з приходом на посаду голови Народного руху сьогоднішнього голови Бориса Івановича ТАРАСЮКА, чому в Україні чиняться відверто антиукраїнські дії, а Народний рух мовчить – він оглух і онімів”, - сказав Я.КЕНДЗЬОР.

Відео дня

За його словами, раніше, за часів В’ячеслава Чорновола, “Рух реагував на найменші випадки, що загрожували національним інтересам України”. Сьогодні ж, зазначив він, НРУ дуже довго вичікує з оцінкою подібних подій. Народний депутат пояснив, що має на увазі запізнілу реакцію партії з приводу збройного конфлікту Росії та Грузії минулого року, а також відомого звернення Президента РФ Дмитра МЕДВЕДЄВА до глави Української держави Віктора ЮЩЕНКА цього року.

Я.КЕНДЗЬОР вважає, що через політику нинішнього керівництва Народний рух пішов на союз із БЮТ і став “підсобним робітником чи обслуговуючим персоналом у політичної сили “Блоку Юлії Тимошенко”. Про це, додав він, свідчать останні голосування у Верховній Раді з подолання вето Президента, коли троє рухівців, разом з Б.ТАРАСЮКОМ, голосували “за антиконституційні закони”.

Крім того, переконаний Я.КЕНДЗЬОР, нинішнє керівництво НРУ отримує матеріальну підтримку від БЮТ. На його думку, свідченням цього є велика кількість розміщених по країні “біг-бордів” із зображенням Б.ТАРАСЮКА та його вітаннями із двадцятою річницею створення партії.

Підсумовуючи, Я.КЕНДЗЬОР сказав: “Сьогодні двадцятирічну історію Народного руху можна поділити на два періоди: Рух чорноволівський, який від плоті, крові і духу був сумлінням і совістю української справи, і Рух ТАРАСЮКА, який торгує ідеалами Руху”.

З критикою на адресу нинішнього керівництва Народного руху виступив і народний депутат України Іван СТОЙКО. “Після 2004 року Рух заколисали і зробили все, щоб він пішов в історію. Хто це зробив – усім відомо - нинішній голова Борис ТАРАСЮК”, - сказав І.СТОЙКО. Він також вважає, що сьогодні нинішнє керівництво НРУ “виконує волю лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО”.

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно перспектив відновлення Руху в його початковому вигляді, обидва народні депутати відповіли, що це неможливо. На їхню думку, Руху потрібно розробити нову концепцію роботи в сучасних умовах, з тим, щоб урівноважити погляди та підходи молодшого покоління і старших членів партії. При цьому обов’язковою умовою, підкреслили вони, є зміна керівництва Центрального проводу НРУ, що можуть зробити виключно самі партійці.

“Коли рухівці збагнуть, яку каїнову справу вчинив сьогоднішній голова Борис ТАРАСЮК, тоді позбудуться такого голови, оберуть нормального українського патріота і за таких умов можливий процес об’єднання всіх “уламків” української національної демократії в одну єдину політичну силу, яка буде представляти виборців саме на цьому сегменті української політики”, - зазначив Я.КЕНДЗЬОР.