Київ. 9 вересня. УНІАН. Щоб запобігти зовнішнім загрозам суверенітету та незалежності держави, пов’язаним з виборами Президента чи парламенту, в Україні потрібно провести низку реформ.

Таку думку висловив експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр ПАЛІЙ на прес-конференції в УНІАН на тему: “Реформи можуть врятувати українську незалежність”.

“Кожні вибори – це референдум “за“ або “проти“ незалежності України”, - сказав О.ПАЛІЙ. При цьому, за його оцінками, Україна продовжує залишатись “у політиці нинішнього російського керівництва ціллю №1”.

Відео дня

На думку експерта, РФ прагне “встановити в Україні маріонетковий режим, підпорядкувати країну, ліквідувати її незалежність... встановити контроль над суспільним і духовним життям”. Для досягнення своєї мети, продовжив він, Росія “підкуповує” низку європейських держав, зокрема Німеччину, Францію, Італію та інші, надаючи їм привілейовані права на участь у розробці нафтогазових родовищ, пільгову ціну на газ тощо.

В цій ситуації, вважає О.ПАЛІЙ, вітчизняна політична еліта на спроможна адекватно реагувати на такі виклики і достатнім чином захищати суверенітет своєї держави. Ще більше, на його думку, становище ускладнює відтермінування вступу України до ЄС і НАТО на невизначений термін, у зв’язку з чим, додав експерт, зарубіжні фахівці сьогодні називають Україну “одним із найбільш імовірних регіонів можливого серйозного військового конфлікту”.

Аби уникнути ризиків і загроз суверенітету, котрі особливо загострюються під час виборів, в Україні, на переконання О.ПАЛІЯ, потрібно провести низку реформ. У першу чергу – адекватну конституційну реформу, яка б дала можливість запровадити механізми стримувань і противаг, чітко розмежувала повноваження гілок влади і сприяла припиненню тривалого політичного протистояння.

По-друге, з точки зору експерта, потрібно внести зміни до виборчого законодавства і посилити відповідальність кожного парламентарія перед своїми виборцями, запровадити відкриті списки, а можливо, і повернутися до мажоритарної системи виборів.

Крім цього, додав О.ПАЛІЙ, потрібна судова реформа, реформа правоохоронних органів та низка інших, які б дозволили подолати штучний розкол у суспільстві та об’єднати український народ.

“Якщо Україна буде цілісною, нам, практично, не страшна жодна велика держава і взагалі жодна серйозна небезпека, яка є сьогодні у світі”, - підкреслив О.ПАЛІЙ.