Київ. 4 вересня. УНІАН. Національний форум профспілок України (НФПУ) заявляє, що триматиме питання тарифної політики на постійному контролі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова НФПУ Мирослав ЯКІБЧУК сьогодні на прес-конференції в Києві.

Він нагадав, що 31 серпня ц.р. Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною постанову Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) про підвищення роздрібних цін на газ для населення з 1 вересня.

Відео дня

«Якщо буде апеляція, ми і далі відстоюватимемо свої права», - сказав М.ЯКІБЧУК.

За його словами, НФПУ тримає питання тарифної політики на постійному контролі. «Ми боремося за те, щоб зупинити зростання тарифів, і вважаємо, що інтереси громадян мають бути пріоритетними», - додав він.

При цьому глава НФПУ нагадав, що НКРЕ не погодила постанову щодо підвищення цін на газ для населення з профспілками, як того вимагає п.4.9 Генеральної угоди між Кабінетом міністрів України, об`єднаннями працедавців і профспілками на 2008-2009 роки.

Водночас НФПУ визнає, що сама заборона на підвищення цін не розв’язує проблем в енергетичній і комунальній сферах. Тому НФПУ пропонує владі п`ять альтернативних шляхів розв’язання проблеми - "однак за рахунок реформ, а не за рахунок громадян".

Так, за словами М.ЯКІБЧУКА, необхідно навести порядок у сфері обліку послуг ЖКГ, провести приватизацію сфери ЖКГ, удосконалити механізми адресної підтримки населення, проводити жорстку політику енергоефективності і форсовано розвивати малу і альтернативну енергетики.

Як повідомляв УНІАН, підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня 2009 року було узгоджене Україною з Міжнародним валютним фондом, і відповідний пункт було внесено до відкоректованої в липні програми співпраці України і МВФ.

Проте 25 серпня прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що в 2009 році ціна на газ для населення не підвищуватиметься.

26 серпня міністр палива і енергетики Юрій ПРОДАН заявив, що підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня ц.р. може не відбутися, оскільки це питання не узгоджене з профспілками. При цьому він відзначив, що профспілки на сьогодні не підтримують підвищення ціни на газ для населення.

31 серпня Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов НФПУ, в якому було оскаржено постанову НКРЕ №811 «Про затвердження роздрібних цін на природний газ, який використовується для потреб населення» від 9 липня 2009 року. Постановою передбачалося підвищення ціни газу для населення на 20% з вересня ц.р. і на 20% щокварталу, починаючи з січня 2010 року.