Київ. 31 серпня. УНІАН. В Україні з 1 вересня розпочинає роботу перший у державі навчально-методичний Інтернет-ресурс з інтерактивними функціями для навчання географії та історії в середній школі.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Інституту передових технологій Олександр БАРЛАДІН.

Створений на базі сучасних web- та геоінформаційних технологій інтернет-ресурс містить інтерактивні версії 16 підручників з історії України, всесвітньої історії та географії для усіх класів середньої школи, а також близько 20 атласів, 650 карт та 1,5 тисячі ілюстрацій до них.

Відео дня

Користувачі зможуть переглядати їх, за потреби копіювати тексти і використовувати у рефератах, масштабувати карти та ілюстрації. Окремо передбачено тестові завдання для перевірки знань учнів, за зразком тих, що використовуються у незалежному оцінюванні.

Для виконання домашніх робіт у частині атласів надаються і контурні карти, які можуть бути роздруковані або оформленні безпосередньо у ПК-користувача.

На сайті є доступ до аналогів стінних карт з географії та історії, які можуть використовуватись у класі з проектором або мультимедійним обладнанням за традиційними методиками викладання. Ці карти можуть використовуватись і при підготовці до уроків.

Разом з тим, це лише близько половини матеріалу, а до кінця року розробники мають намір наповнити ресурс на 100%.

Учитель географії Валентина БОЙКО, зі свого боку, повідомила, що всі інтерактивні підручники повністю відповідають навчальним програмам Міністерства освіти і науки. При цьому тексти адаптували до особливостей Інтернету і наповнили більшою кількістю ілюстрацій. Як зауважила фахівець, діти краще засвоюють матеріал з географії та історії, коли він має достатньо ілюстрацій, які в силу різних причин не потрапляють до друкованих версій.

Ще однією перевагою нового освітнього ресурсу, за її словами, є можливість оперативно вносити зміни та уточнення. Якщо зміст друкованого підручника змінюється один раз на кілька років, то в електронну версію правки будуть вноситися в міру їх надходження.

Спеціально для вчителів розробники подбали про методичне наповнення – є плани-конспекти уроків, сценарії їхнього проведення. Тож учителю потрібно буде лише вибрати необхідне і сконструювати урок таким чином, як би він хотів.

До кінця року ресурс працюватиме в “умовно тестовому” режимі. На сайті за адресою http://www.osvitanet.com.ua у розділі “Форум” розробники мають намір зібрати зауваження і побажання користувачів та використати їх для удосконалення роботи ресурсу.

Як відзначили автори, сайт вони розробили виключно за кошти свого Інституту, і надалі сподіваються на державну підтримку для розвитку проекту. За наявності фінансування вони обіцяють досить швидко розробити подібні інтерактивні підручники та ілюстративне наповнення до всіх предметів навчання у середній школі.

Тим більше, зауважили розробники, у 2000 році в Україні було прийнято концепцію розвитку дистанційної освіти, затверджену постановою МОН, що ставила завдання розширити доступ до всіх рівнів освіти на основі використання комунікаційних інформаційних технологій. Так само, є проект міжнародної української школи для навчання українських дітей, та всіх бажаючих загалом, хто проживає за кордоном. Тому започаткування нового проекту розробники вважають надзвичайно ефективним для реалізації означених амбітних програм.