Київ. 31 серпня. УНІАН. Участь у виборах до парламенту блоків політичних сил є причиною низької ефективності подальшої роботи Верховної Ради та фукціонування законодавчої гілки влади загалом.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН.

“Дуже невдалим був крок, який дозволив створювати на парламентських виборах блоки і йти списками не партій, а блоків”, - вважає Ю.РУБАН. Таким чином, на його думку, була розмита партійність парламентської системи влади в нашій державі.

Відео дня

Разом з тим, додав він, лідери блоків не хочуть відмовлятися від такої практики. Внутрішньопартійні процедури, зауважив експерт, у тому числі порядок прийняття рішень, досить чітко регламентується законом про політичні партії. Натоміть, процедури всередині блоків не регулюються ніякими законами.

“Це розв’язує руки лідеру блоку при формувані списків для участі у виборах, тощо”, - сказав Ю.РУБАН. Через це, переконаний він, існують закриті виборчі списки і до парламенту часто потрапляють випадкові люди, які не користуються підтримкою суспільства.

Крім цього, вважає експерт, блоки не стабільні у своїй політичній орієнтації та виконанні виборчих програм і наданих виборцям обіцянок. “Відбудуться президентські вибори і результати попередніх парламентських виборів будуть фактично анульовані, бо всі ці блоки перерозпадуться і буде вже абсолютно нова конфігурація (у ВР - УНІАН)”, - зауважив він.

Таким чином, констатував Ю.РУБАН, виходить, що український парламет не самодостатній, він дуже чутливий до впливу ззовні. А Верховна Рада, підкреслив експерт, повина бути самодостатньою гілкою законодавчої влади, як це є в провідних країнах світу.