Київ. 31 серпня. УНІАН. Директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН не виключає активного використання судів під час майбутніх президентських виборів в Україні.

Таку думку він висловив на прес-конференції в УНІАН, відповідаючи на запитання журналістів.

“На жаль, у нас взагалі є один фундаментальний дефект і конституційний, і політичної системи – у нас дуже часто на суди покладається вирішення політичних питань”, - сказав Ю.РУБАН.

Відео дня

Наприклад, зазначив він, просте питання щодо наявності коаліції у нинішньому праламенті та 226 голосів підтримки уряду. На його погляд, це абсолютно політичне питання, на яке мають відповісти політики. Тобто, додав експерт, є 226 голосів депутатів на підтримку урядових законопроектів – є більшість, немає – відповідно, немає й коаліції. “У нас роз’яснення цього простого як двері питання покладається на суди”, - зазначив він.

У ході президентських перегонів, не виключає Ю.РУБАН, буде колосальне бажання втягнути суди в політичну боротьбу. Першою ознакою цього, на його думку, є наміри уряду повернути дачу лідера Партії регіонів Віктора ЯНУКОВИЧА у власність держави.

“Відчуваєтся, що суди підтягують до вирішення ключового політичного питання: ”Хто буде в нас Президентом на наступний термін?”, - сказав експерт. Крім того, він звернув увагу на активізацію судових процесів навколо інших питань, наприклад, стосовно керівництва державною компанією “Надра України”.

“Тобто, судові рішення інтенсивно використовуються в політичній боротьбі”, - констатував Ю.РУБАН.

Разом з тим, зауважив він, активне залучення судів до політичної боротьби “не сьогодні придумано і йде з давніх часів”. За його словами, це недолік української політичної і юридичної системи, який потрібно якнайшвидше подолати.