Київ. 28 серпня. УНІАН. 6 вересня у селі Городне Краснокутського району Харківської області пройде Перший національний етнофестиваль «Співочі Тераси».

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН PR-директор фестивалю Анна АРХИПОВА.

За її словами, свою назву фестиваль отримав завдяки унікальному місцю на Слобожанщині: садовим терасам «Спiвочi Тераси» - геніальній інженерній споруді, пам’ятці ландшафтного дизайну XVIII-XIX ст. з унікальними акустичними властивостями.

Відео дня

Ініціатор ідеї фестивалю “Співочі Тераси” Микола ПАЗИЧ повідомив, що на фестивалі буде презентовано найкращі автентичні колективи Слобожанщини, які продемонструють старовинні обряди та зразки «корінного співу», автентичний одяг (так званий «український стрій»), старовинні народні інструменти.

За словами організаторів, хедлайнерами програми сучасної інтерпретації фольклору будуть Олег СКРИПКА з програмою «Етно-диско», Катя CHILLY з програмою «Крашен вечір» та один з найкращих гітаристів світу Енвер ІЗМАЙЛОВ з етномузикою східних країн у програмі «Шовковий шлях».

У рамках фестивалю відкриється персональна виставка робіт в стилі етномодерн Анжеліки РУДНИЦЬКОЇ „Незриме коріння”, де будуть продемонстровані гобелени, підготовлені спеціально до «Співочих Терас».

М.ПАЗИЧ зазначив, що паралельно з фестивалем проходитиме ярмарок народної творчості та козацькі забави.

Присутній на прес-конференції О.СКРИПКА висловив захват від того, що сьогодні в Україні відбувається “фестивальний бум”. Він переконаний, що цей фестиваль пройде на високому рівні: “Я впевнений, що все пройде гарно, підібрано розкішне місце, і, думаю, фестиваль стане популярним в Україні”.

Голова Краснокутської райдержадміністрації Анатолій ДМИТРІЄВ висловив сподівання, що на фестиваль прибудуть 5-10 тисяч глядачів, а надалі, коли завершиться реконструкція співочих садів, глядачів буде набагато більше.

Організатори також висловили сподівання, що завдяки фестивалю вдасться популяризувати місце його проведення і включити його до туристичних маршрутів України.

М.ПАЗИЧ зазначив, що фестиваль має сприяти розвитку туризму, у тому числі «зеленого». «Нам необхідно активізувати увагу громадськості до історичних пам’яток Слобожанщини, створити нові туристичні маршрути, що включають у себе об’єкт «Спiвочi Тераси», та внести їх до реєстру туристичних маршрутів у рамках проведення Євро-2012. Нам є чим пишатися», - сказав він.