Київ. 26 серпня. УНІАН. Ініціатива Президента України Віктора ЮЩЕНКА винести на всенародне обговорення й ухвалити нову редакцію Конституції дещо запізніла, але цей шанс треба використати.

Таку думку висловив експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр ПАЛІЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

О.ПАЛІЙ наголосив, що це безпрограшний крок глави держави, оскільки його опоненти – БЮТ та Партія регіонів - писали свій проект Конституції таємно. “Конституція ПРіБЮТ готувалася аж з 2008 року, а Президент намагається все перевести в більш позитивне русло і показати, що він нічого не приховує від суспільства”, - сказав він. На думку експерта, тим самим глава держави демонструє, що такого роду ініціатива має бути підтримана громадськістю, а не готуватися таємно. О.ПАЛІЙ наголосив, що Президент поки утримується від радикальних рішень і навіть не ініціює проведення референдуму.

Відео дня

Разом із тим О.ПАЛІЙ вважає, що з подібною ініціативою В.ЮЩЕНКО мав виступити набагато раніше. “Очевидно, що, на жаль, подання цього проекту достатньо і серйозно запізніло. У 2005 році провести Конституцію для країни в інтересах країни було елементарно”, - вважає він.

Більш того, експерт переконаний, ухвалити нову Конституцію можна було ще навіть півтора роки тому. “Це було не так легко зробити, але достатньо реально – провести Конституцію, затвердити її на референдумі, мати щодо неї суспільну більшість”, - додав О.ПАЛІЙ.

Водночас, на думку експерта, це не означає, що Президент має відмовитися від ідеї вдосконалити Основний Закон. “Якщо є можливість змінити ситуацію, підвищити життєздатність країни, підвищити керованість країни, вибудувати ту вертикаль, яка свідчитиме про дієздатність державного механізму, то це, безумовно, треба робити, якщо навіть на це є дуже невеликий шанс, як в сьогоднішніх умовах”, - вважає О.ПАЛІЙ.

Як повідомляв УНІАН, Президент В.ЮЩЕНКО 25 серпня підписав указ «Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», згідно з яким всенародне обговорення має відбутися до 1 грудня 2009 року.