Київ. 20 серпня. УНІАН. До дня Незалежності України у Києві сьогодні було презентовано документально-публіцистичний багатосерійний фільм “Синдром пам’яті”, присвяченій україно-польським конфліктам на Волині.

Як зазначив під час прес-конференції в УНІАН головний редактор видання “2000”, продюсер фільму Сергій КИЧИГІН, даний продукт є спільним проектом тижневика “2000” і студії KINOART.EL production.

За його словами, 4-хсерійна стрічка “Синдром пам’яті” – перша за часи української Незалежності відверта розповідь про справжні причини і наслідки україно-польських конфліктів.

Відео дня

С.КИЧИГІН зауважив, що автори фільму зробили усе, аби дати можливість “зрозуміти, що є причиною взаємного насилля та жорстокості”.

Крім того, додав він, у фільмі значна увага приділена подіям, які саме і були джерелом цієї історії.

“Якщо не розібратися у глибині цієї історії, то ця тема, тема конфлікту буде продовжуватися вічно”, - сказав він.

У свою чергу, один з авторів сценарію Максим ШАПКА зазначив, що стрічка є шокуючою сповіддю останніх свідків братовбивства. Крім того, у фільмі оприлюднені невідомі факти подій, надані матеріали розсекречених архівів, ексклюзивне інтерв’ю голови УНА-УНСО Юрія Шухевича, ветеранів УПА та Армії Крайової, колишніх в’язнів польських концтаборів, поважних вчених і скандальних істориків.

М.ШАПКА наголосив, що творчий колектив робив усе можливе, аби проаналізувати, чому Волинська трагедія, якій уже 70 років, по суті, триває й досі.

Автор сценарію Олена ВАВІЛОВА зазначила, що фільм знімався протягом року у Польща, Україні та Канаді. При цьому, за її словами, знімальна група дещо боялася їхати до Польщі, оскільки побоювалась звинувачень з польської сторони, що ініціаторами зйомок є українські націоналісти. “Але від поляків ми отримали розуміння і підтримку. Люди бачили, що ми приїхали з відкритим серцем і намаганням розплутати клубок страшних волинських подій”, - сказала вона.

Зі свого боку, народний депутат, голова Комітету ВР з питань свободи слова Ганна ГЕРМАН висловила задоволення, що, незважаючи на кризу, в Україні продовжує з’являтися якісна документалістика.

Вона наголосила, що довгий час прожила в Польщі і на власні очі бачила, яким чином вибудовуються ті нормальні відносини, які сьогодні є між Україною і Польщею.

Г.ГЕРМАН висловила сподівання, що фільм “Синдром пам’яті” стане першим кроком на дорозі до правди в українсько-польському конфлікті.

“Порозуміння можна будувати тільки на повній правді, яку досі ніхто ще не сказав”, - додала вона.