Київ. 17 серпня. УНІАН. Всеукраїнські громадські організації "Рух протидії наркоманії та наркокорупції" та "Комітет боротьби з корупцією та організованою злочинністю" з 17 по 21 серпня проводять всеукраїнську акцію з виявлення на території країни наркопритонів і притягнення до кримінальної відповідальності наркоторговців.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили їхні керівники Роман ТРОХІН та Олексій КОСАРЄВ.

За словами Р.ТРОХІНА, очолювана ним Рух неодноразово виявляв та інформував правоохоронні органи про наявність в тих чи інших містах наркопритонів. Лише в Києві останнім часом таких об’єктів було викрито членами організації чимало в кожному районі міста. Втім лише з Оболонського райуправління міліції до організації надійшла відповідь про заходи, які вживаються за офіційним повідомленням організації.

Відео дня

На переконання Р.ТРОХІНА, єдиним дієвим методом і інструментом протидії поширення наркоманії є суспільний рух. А тому він та О.КОСАРЄВ закликають інші громадські організації, правоохоронців, всіх небайдужих до цього зла людей приєднатися до акції.

У свою чергу присутній на прес-конференції заступник начальника Департаменту БНОН МВС України Олег ШУТЯК пообіцяв, що відповідні підрозділи міліції надаватимуть ініціаторам акції всіляку допомогу і сприяння.

Крім того, він поінформував, що з початку цього року в Україні підрозділами БНОН було викрито понад півтори тисячі наркопритонів, а до відповідальності в розповсюдженні наркотичних речовин притягається понад чотири тисячі осіб. У той же час за офіційними даними Міністерства охорони здоров’я в Україні офіційно зареєстровано 166 тисяч наркозалежних. Однак їхня кількість насправді значно більша. Як зазначив О.ШУТЯК, для того, щоб мати реальну картину, необхідно провести грунтовне дослідження.

Водночас О.ШУТЯК висловив стурбованість тим, що чинні нормативні положення не дозволяють міліції швидко документувати та припиняти діяльність наркопритонів. Тому, за його словами, "Департамент БНОН вийшов з ініціативою до Генеральної прокуратури, щоб спростити цю процедуру", оскільки погодження таких заходів передбачає погодження з органами прокуратури. Як зауважив О.ШУТЯК, якби рішення приймав начальник райвідділу міліції, тоді б документування злочину зайняло б 3-4 дні, а не декілька тижнів. Також заступник начальника Департаменту поінформував, що правоохоронні органи звертатимуться найближчим часом до вищих посадових осіб держави для вжиття заходів у впорядкуванні проведення музичного фестивалю "Казантип", оскільки, за наявною інформацією, під час нього відбувається чимало протиправних дій, включаючи розповсюдження наркотиків і проституції, але в силу специфіки проведення фестивалю міліція не в змозі вживати адекватних заходів.