Київ. 17 серпня. УНІАН. Народний депутат України Анатолій ГРИЦЕНКО вважає, що обговорення у Верховній Раді звернення президента РФ Дмитра МЕДВЕДЄВА до президента України Віктора ЮЩЕНКА не матиме жодних результатів.

Таку думку він висловив на прес-конференції в УНІАН, відповідаючи на запитання журналістів.

"Не думаю, що обговорення цього питання у Верховній Раді завершиться чимось продуктивним. Проблема в тому, що в нас на верхніх щаблях знаходяться люди, які не можуть сформувати, зафіксувати єдину позицію нашої держави і потім її спільно відстоювати. Ми діємо розчепіреними пальцями”, - сказав А.ГРИЦЕНКО. В парламенті, додав він, є п’ять фракцій, отже буде п’ять різних думок, ще буде думка Президента, думка прем’єр-міністра і в результаті, за його словами, держава виходить на зовнішню арену дуже слабкою.

Відео дня

Крім того, А.ГРИЦЕНКО звернув увагу, що 21 серпня відбудеться позачергове засідання парламенту, а згідно з законодавством на ньому будуть розглядатися лише ті питання, за якими ініційовано засідання. А це подолання вето Президента на закон про вибори глави держави та зміни до бюджету, якими передбачено фінансування підготовки до Євро-2012.

Стосовно самого звернення Д.МЕДВЕДЄВА, то А.ГРИЦЕНКО вважає його за своїм тоном “абсолютно неадекватно різким” і таким, що не сприяє покращанню відносин між країнами. Якщо Д.МЕДВЕДЄВ дійсно щиро стурбований станом двосторонніх відносин, вважає він, і справді хотів би їх покращити, то російському президенту потрібно було б не писати листи, а просто домовитися з українським колегою, зустрітися де завгодно і в якому завгодно форматі та віч-на-віч переговорити і зняти всі питання.

А.ГРИЦЕНКА також здивувало те, що в листі Д.МЕДВЕДЄВА лише формулюються проблеми. “Президент Росії мав би запропонувати своє бачення того, що потрібно зробити для поглиблення і покращення відносин. А цього зроблено абсолютно не було”, - зауважив він.

Так само скептично А.ГРИЦЕНКО ставиться і до перспективи розгляду звернення президента РФ у Раді національної безпеки та оборони України. "Не думаю, що РНБО здатна прийняти якесь розумне, узгоджене рішення. Цей орган фактично убили”, - сказав він.

Народний депутат вважає, що Радбез був ефективний тільки в період 1996-1998 років, після чого його надмірно політизували і використовували досить часто для зведення якихось політичних або кадрових рахунків. За словами першого заступника секретаря РНБОУ Степана ГАВРИША, нагадав А.ГРИЦЕНКО, сьогодні близько 60% рішень Ради нацбезпеки не виконуються, що само за себе говорить про ефективність роботи цього органу.

“Тому не РНБО потрібне. Потрібне усвідомлення, що ми держава, яка повинна мати свою політику і проводити її наполегливо, рішуче і ефективно. Так, щоб її відчували зі знаком “+” наші люди і, відповідно, громадяни інших держав. Тоді буде результат і не буде таких листів і відеоблогів на рівні президента”, - підсумував А.ГРИЦЕНКО.