Київ. 17 серпня. УНІАН. Народний депутат України Анатолій ГРИЦЕНКО переконаний, що держава має змінити принципи підтримки пільгових категорій громадян стосовно отримання вищої освіти і надавати пільги на навчання у вищих навчальних закладах, а не на вступ до них.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН, відповідаючи на запитання журналістів.

“Держава повинна змінити принципи підтримки пільгових категорій...Пільги треба надавати не на вступ (до ВНЗ - УНІАН), а на сам процес навчання”, - сказав А.ГРИЦЕНКО.

Відео дня

Він підкреслив, що підтримувати соціально незахищені сім’ї, в яких не мають можливості сплатити за отримання дитиною вищої освіти, безумовно потрібно і вкрай важливо. Але вступати до університету, на його думку, треба відповідно до тих знань, які має абітурієнт.

Якщо дитина розумна, зауважив народний депутат, вона вступить до вищого навчального закладу. А вже після цього, коли дитина може вчитися, а батьки не в змозі забезпечити навчання, потрібна допомога держави.

За словами А.ГРИЦЕНКА, така дитина може навчатися за державним замовленням за бюджетні кошти, їй можна передбачити пільги на проживання в гуртожитку, підвищену стипендію тощо. “Але не можна спотворювати саму систему вищої освіти. Вищу освіту повинні отримувати ті, хто мають на це передумови”, - додав він.

Сьогодні ж, зазначив А.ГРИЦЕНКО, коли згідно з законодавством держава підтримує певні категорії соціально не захищених громадян, надаючи їм пільги на вступ, виявляється, що дитина, яка навчалася в школі на відмінно, стала переможцем республіканських олімпіад, не може вступити до ВНЗ, тому що там багато тих, хто має пільги.

“Треба поступати в університет тим, хто може там навчатися, а потім підтримувати їх за рахунок держави. А не навпаки, давати можливість поза конкурсом вступити”, - наголосив А.ГРИЦЕНКО.