Київ. 13 серпня. УНІАН. Росія, як правонаступниця Радянського Союзу, має вибачитися перед Україною та іншими республіками колишнього СРСР за утиски та злочинні дії стосовно них комуністичного режиму.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН на тему: ”Звинувачення українському народу за бажання знати правду про свою історію” висловив президент Українського центру Міжнародного PEN-клубу, колишній політв’язень Євген СВЕРСТЮК, коментуючи від імені української інтелігенції останні заяви президента РФ Дмитра МЕДВЕДЄВА.

За його словами, РФ, оголосивши себе правонаступником СРСР, стала спадкоємцем “не тільки багатств колишнього Радянського Союзу, а й його гріхів”, спадкоємцем історії. “Було б нормально, якби ця сильна країна по відношенню до тих, що відокремились і стали незалежними, вибрала тон належної гідності і вибачилася за ті всі злочини, які були скоєні народам Прибалтики, українцям і всім країнам, які були по суті в повній залежності (від Москви - УНІАН)”, - сказав Є.СВЕРСТЮК.

Відео дня

Відомо, продовжив він, що міцний здоровань, як правило, є добрішим за малого, тому від РФ, з його точки зору, варто було б чекати великодушності чи принаймні чемності. Тим часом, зауважив Є.СВЕРСТЮК, Росія ворогує з більшістю своїх сусідів і поводиться, за його словами, як людина, що “плює проти вітру і має запльоване обличчя”.

Претензії ж Росії до того, що Україна проводить свою внутрішню політику, додав колишній політв’язень, взагалі виглядають дуже зневажливо і цинічно. “Було б дивно, щоби виникла Українська держава, яка б залишилася байдужою до головних українських проблем (історичного минулого - УНІАН) – в незалежній, не вассальній державі це просто не можливо”, - зазначив він, додавши, що це є елементарна внутрішня політики, яка має утвердити націю і державу.

А поведінка нинішнього російського керівництва загалом і, зокрема, останні жорсткі заяви Д.МЕДВЕДЄВА на адресу українського президента Віктора ЮЩЕНКА не відповідають статусу Росії як великої держави. “Велика держава визначається не лише великою територією, а й тим, що її лідери мають велику гідність та повагу до свого народу та сусідніх держав”, - підкреслив Є.СВЕРСТЮК.

Інший представник вітчизняної інтелігенції, член Української гельсінської групи, колишній політв’язень Йосиф ЗІСЕЛЬС зауважив, що не був здивований листом російського президента. На його думку, “певна логіка розвитку імперської свідомості” приводить час від часу до таких різких заяв і нав’язування за допомогою сили свого погляду на географію, історію та інші обставини людського життя. “У заяві Д.МЕДВЕДЄВА немає ніякої коректності, не можна себе так поводити, коли ти спілкуєшся на рівні глав держав. Сила без сумління – це велике зло, бо вона нічим не обмежується і завжди існує велика спокуса використати її для нав’язування своєї точки зору”, - зазначив він.

Президент ВМГО “Дебатна академія” Леся МАТВІЙЧУК, зі свого боку, зауважила, що в сенсі сприйняття України і ставлення до неї вище керівництво РФ залишається ”справді стабільним і прогнозованим партнером”. При цьому, за її словами, позиція влади розходиться з позицією російського народу, який по-дружньому ставиться до нашої держави.

Окремо вона звернула увагу на реакцію українського політикуму з приводу заяв російського президента. “Дуже шкода, що українське політичне керівництво таке кволе і слабкодухе, що наша політична еліта використала це звернення для того, щоби в черговий раз попіаритися перед виборами, а не для того, щоб об’єднатися і захистити національну гідність громадян своєї держави”, - зазначила Л.МАТВІЙЧУК.