Київ. 10 серпня, УНІАН. До наступної вступної кампанії необхідно вирішити питання щодо опрацювання процедури відмови від місця в списку до вищого навчального закладу.

Про це заявила на прес-конференції в УНІАН керівник освітніх проектів громадської мережі “Опора» Інна СОВСУН.

За її словами, на сьогодні університети фактично на п’ятий день після оголошення списків знають, скільки оригіналів документів до них принесено. Вона зазначила, що нерідко в університетах абітурієнтів попереджали про те, що перевагу при вступі матимуть ті, хто здав оригінали, а не копії документів.

Відео дня

Загалом, сказала І.СОВСУН, головною проблемою цьогорічної вступної кампанії є велика кількість абітурієнтів, які мають право на вступ поза конкурсом.

За її словами, “Опора” проводить моніторинг вступної кампанії у 21 регіоні України у 30 вищих навчальних закладах. Вона зазначила, що питання пільг виникає не вперше, і зараз проводяться громадською мережею консультації з юристами з приводу того, що запровадження пільг суперечить Конституції України, в якій передбачено, що громадяни України мають право на навчання на конкурсній основі.

За її словами, зараз проводяться консультації з приводу можливості “винесення рішення щодо порушення Конституції України в разі вступу поза конкурсом”.

І.СОВСУН, посилаючись на дані Міністерства освіти, повідомила, що в цьому році було 6 тисяч пільговиків з поміж 150 тисяч абітурієнтів.

У свою чергу координатор моніторингу вступної кампанії у Чернівецькій області Юрій ХОРУНЖИЙ зазначив, що виникає чимало питань щодо “формули видачі цільових направлень” на престижні спеціальності, а не на ті спеціальності, випускники-спеціалісти яких необхідні в регіоні. За його словами, виходить, що абітурієнти, які мають такі направлення, навіть при нижчому балі мають право на вступ до вишу.

Він зазначив, що направлено запит до Чернівецької обласної державної адміністрації щодо видачі таких цільових направлень. За його словами, виявлено близько 50 цільових направлень до Чернівецького національного університету на престижні спеціальності.

Також І.СОВСУН зазначила, що половиною вишів проігноровано вимогу Міністерства освіти щодо оприлюднення списків, рекомендованих до зарахування абітурієнтів, на стендах у приймальних комісіях та на сайтах. За її словами, “рекордсменом” у цьому порушенні став Дніпропетровський національний університет, який не тільки на своєму сайті не вивісив цих списків, а їх не було навіть на стендах. “Така непрозорість створює дуже багато запитань”, - додала вона.

Ю.ХОРУНЖИЙ, в той же час, навів, як позитивний приклад, Буковинський медичний університет, який “розсилав sms всім тим, хто втупив, і тим, хто є на підході до вступу на державне замовлення”. Він додав, що “цей університет був взагалі досить відкритим” у питанні інформування щодо вступної кампанії.

Також на прес-конференції І.СОВСУН поінформувала, що у більшості вишів абітурієнтам настійливо пропонували одразу ж підписувати контракт для вступу, хоч вони могли б вступити і на державне замовлення. За її словами, в Києві Національний авіаційний університет почав підписувати договори на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб ще в середині липня, хоча в правилах прийому до вишів вказано, що зарахування на контракт проводиться після зарахування на бюджет.

І.СОВСУН вважає, що “найскладніше проходила вступна кампанія” в Харкові. За її словами, в “харківських вишах і спостереження велися важко, бо це єдине місто, де жоден університет не допустив наших спостерігачів на засідання приймальних комісій”. Вона додала, що Харківська юридична академія ім. Ярослава Мудрого не показала прозорого механізму інформування абітурієнтів.