Київ. 5 серпня. УНІАН. В Одеському національному академічному театрі опери і балету 16 серпня розпочинається ювілейний 200-й театральний сезон, і першою прем’єрою буде опера Пуччіні “Турандот”.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН в.о. директора театру, народний артист України Анатолій ДУДА.

За його словами, до постановки запрошений відомий італійський режисер Італо НУНЦИАТА, а диригентом буде Олександр САМУЇЛ.

Відео дня

А.ДУДА також повідомив, що проведено переговори й отримано згоду на постановку “Пікової дами” Чайковського художнім керівником Московського художнього академічного театру ім. А.П. Чехова Олегом ТАБАКОВИМ, який у вересні назве точну дату початку роботи над цим проектом.

В.о. директора театру повідомив, що також буде здійснено нову постановку опери-балету Віталія Губаренка “Вій” та опери Моцарта “Дон Жуан”, заплановано нові спектаклі “Нурієв назавжди” і “Спартак”.

А.ДУДА повідомив, що серед подальших планів театру, поряд з “Аїдою” Верді, “Борисом Годуновим” Мусоргського, “Євгенієм Онєгіним” Чайковського, буде “й обов’язкове залучення сучасних українських спектаклів”.

Він також наголосив, що у 2011 році “відбудеться унікальна для нашої країни акція - постановка на нашій сцені нового спектаклю генія балету, фігури номер один сучасного танцю Іржі КИЛЛІАНА”. За його словами, для дітей буде поставлено “Айболіт” на музику італійського композитора Ніно Роти.

А.ДУДА також не обійшов питання протистояння у колективі театру. За його словами, призначення у квітні 2009 року Сергія ПРОСКУРНІ на посаду генерального директора і художнього керівника театру поставило під питання можливість “збереження традиційної класичної культури” в Одеському національному академічному театрі опери і балету. Він наголосив, що протистояння у театрі виникло не через те, що нібито були якісь порушення фінансової дисципліни, які побачив С.ПРОСКУРНЯ, а через бачення різних підходів до розвитку театру. За його словами, усе йшло до того, щоб класичний театр перетворити на “розважальний центр”.

Голова цехового комітету оркестру театру Анатолій ПАСТУХОВ вважає, що для призначення С.ПРОСКУРНІ генеральним директором і художнім керівником театру не було жодних професійних підстав, оскільки “цю посаду (художнього керівника – УНІАН) завжди обіймали головні диригенти, які відповідають за художній рівень театру, а С.ПРОСКУРНЯ не має вищої освіти, він був скрипалем, а потім артистом, і хвалиться всім, що нічого з цього не вийшло”.

За його словами, це призначення “відбувалося з легкої подачі міністра культури і туризму Василя ВОВКУНА”.

А.ПАСТУХОВ висловив вдячність прем’єр-міністру України Юлії ТИМОШЕНКО, яка підтримала працівників театру, що виступили за звільнення С.ПРОСКУРНІ.

За його словами, С.ПРОСКУРНЯ має намір через суд повернутися на посаду, але творча частина театру - проти цього.

А.ПАСТУХОВ наголосив, що плани С.ПРОСКУРНІ щодо діяльності театру “нічого спільного з розвитком театру не мають, йдеться лише про втілення його особистих планів”.

Солістка опери, лауреат міжнародних конкурсів Юлія ТЕРЕЩУК наголосила, що слова С.ПРОСКУРНІ про те, що у театрі до його приходу не давали можливості для розвитку молодим артистам, не відповідають дійсності. За її словами, “у близько 70% діючого репертуару театру задіяна молодь”.

Соліст опери Василь НАВРОЦЬКИЙ назвав недоцільним і несприйнятим у колективі “заготовлене рішення новим керівником щодо переходу театру в статус підприємства”.

За його словами, “ніде в світі великий оперний театр ніколи не був і, я впевнений, не буде підприємством”. Він вважає, що це була спроба “поставити під контроль матеріальні ресурси театру, його будівлю”.

“Якби це вдалося організаторам, то через півроку не було б в Одесі театру опери та балету”, - додав В.НАВРОЦЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН, С.ПРОСКУРНЯ очолив Одеську оперу 8 травня 2009 року. Однак частина колективу театру не підтримала творчих ініціатив, запропонованих С.ПРОСКУРНЕЮ.

9 липня прем’єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО за пропозицією колективу театру призначила народного артиста України, професора Одеської державної музичної академії ім. А.Нежданової А.ДУДУ новим виконувачем обов’язків директора театру.

Ю.ТИМОШЕНКО ухвалила таке рішення за результатами зустрічі з представниками колективу театру на їхнє прохання. Представники колективу просили прем’єра втрутитися у ситуацію в театрі і призначити керівником людину, яка користується авторитетом у колективі, має музичну освіту і визнання аудиторії, зазначалося у повідомленні Управління у зв`язках зі ЗМІ Секретаріату Кабміну.