Київ. 29 липня. УНІАН. У Києві презентували громадську ініціативу протидії розповсюдженню порнографії та послуг проституції через Інтернет-мережу .

Громадську кампанію “БОРДЕЛЬ.NET" на прес-конференції в УНІАН представила лідер жіночого руху “Femen”, який вже рік працює в програмі “Україна – не бордель” проти секс-туризму та проституції в Україні, Анна ГУЦОЛ та хакер Дмитро ГОЛУБОВ.

А.ГУЦОЛ зазначила, що метою програми протидії засиллю секс-індустрії в інтернеті є встановлення контролю над сайтами, що пропонують секс-послуги, шляхом об`єднання зусиль інтернет-спільнот України, пошукових систем та хостингових компаній.

Відео дня

“В рамках програми “БОРДЕЛЬ.NET" ми в першу чергу звертаємось до пошукових систем, які працюють на території України і просимо їх розробити та запровадити програму блокування інформації на відповідні запити, наприклад, “дівчата в Україні” “проституція в Україні”, - зазначила А.ГУЦОЛ.

Відповідні листи до всіх пошукових систем, за її словами, будуть відправлені вже сьогодні. Якщо не буде відповідної реакції на ці листи, то активісти планують розпочати більш рішучі заходи та дії. “В першу чергу, у нас щодо пошукових систем будуть акції протесту”, - повідомила А.ГУЦОЛ. В той же час вона висловила сподівання, що до їх звернення прислухаються: “Я думаю, що це не важко, ввести таку програму, бо на кожний запит є завжди контекстна реклама, тобто це їх ресурс, вони вміють з ним поводитись. Вони повинні висловити свою моральну позицію відносно того, що видає їх пошукова система”.

Що стосується сайтів, що розміщують інформацію про проституцію та порно, Д.ГОЛУБОВ поінформував, що його колегами розроблена і зараз проходить тестування програма “Україна – не бордель”, яка блокуватиме та не дасть можливість відкрити інтернет-сторінки зі шкідливою для психіки чи здоров’я аморальною інформацією.

“Це буде так званий фільтр. Кожна людина зможе встановити цю програму”, - запевнив він.

Розробники програми вже мають певний перелік “явно відвертих” сайтів про проституцію та порноіндустрію, продаж відповідних послуг, інформацію про міжнародні хостинги, і вони включені до програми. Крім того, передбачається, що програма буде при потребі оновлюватися.

“Ми зробимо все можливе, щоб ці хостинги потрапили у списки нашої програми і десятки тисяч їх клієнтів не зможуть зайти на їх сайт та скористатися їх послугами”, - запевнив Д.ГОЛУБОВ.

На прес-конференції хакер також висловив переконання, що необхідно на законодавчому рівні дозволити спецслужбам, громадським організаціям застосовувати “дос атаку” (віртуальний тероризм) на всі ресурси, які негативно впливають на імідж України, які несуть загрозу національній безпеці, які завдають шкоди здоров’ю та психіці українських громадян, зокрема, українських дітей.

Зазначену програму можна буде скачати безкоштовно вже за кілька тижнів, зокрема з сайту “Femen”. “Важитиме” вона приблизно 200-300 кілобайт.

“Програма розроблена. Зараз вона тестується. Я вважаю, що найближчими тижнями вона з’явиться в Інтернеті і кожний зможе її скачати та користуватися нею”, - повідомив Д.ГОЛУБОВ.

Він погодився з журналістами, що вже існують аналоги програми, але зазначив, що вони менш функціональні і не безкоштовні - коштують приблизно 25 доларів.

Активісти планують розповсюджувати нову програму також через комп’ютерні магазини.

У свою чергу А.ГУЦОЛ озвучила пропозицію державним органам взяти цю програму для встановлення, наприклад, в комп’ютерних класах шкіл, в офісах, комп’ютерних клубах.