Київ. 29 липня. УНІАН. Серед мешканців Києва українські політики Юлія ТИМОШЕНКО, Арсеній ЯЦЕНЮК та їхні політичні сили очолюють електоральні рейтинги президентських та парламентських виборів.

Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні на прес-конференції в УНІАН соціологічному дослідженні “Електоральні настрої киян”, проведеному Центром соціальних технологій “Соціополіс.”

Як повідомив заступник голови Центру Сергій ЛИТВИНОВ, до п’ятірки електоральних лідерів на виборах Президента України увійшли майже всі перші особи політичних партій та блоків, що мають найвищу підтримку киян.

Відео дня

Це Ю.ТИМОШЕНКО (26,6%), А.ЯЦЕНЮК (24,4%), Віктор ЯНУКОВИЧ (16,1%), Віктор ЮЩЕНКО (4,3%). Водночас, як показало дослідження, у Києві політик Анатолій ГРИЦЕНКО з рейтингом 4,5% дещо випереджає чинного главу держави.

За висновками “Соціополісу”, за Ю.ТИМОШЕНКО та А.ЯЦЕНЮКА на президентських виборах готові голосувати більше опитаних, ніж за їхні блоки на парламентських виборах. “Це свідчить про те, що підтримка відповідних політичних сил серед киян тримається переважно на харизмі лідерів цих сил, а не на їх політичних програмах”, - пояснив С.ЛИТВИНОВ.

Також, як показало дослідження, серед рейтингових кандидатів найменш компромісними, найменш прийнятними фігурами для жителів столиці є В.ЮЩЕНКО та В.ЯНУКОВИЧ. Експерт пояснив, що це свідчить про руйнацію звичної з 2004 року опозиції “помаранчеві – біло-блакитні” в масовій свідомості киян.

“Проведене нами опитування дозволило визначити якості, які, на думку киян, мають бути притаманними ідеальному Президенту України. Це має бути чесний, сильний лідер, який в той же час з повагою ставився б до громадян. Отже, кияни в своїй основній масі притримуються патерналістської концепції Президента України. Вони тяжіють до образу Президента як традиційного лідера, “батька нації”, - сказав С.ЛИТВИНОВ.

Говорячи за результатами дослідження щодо рейтингу політичних партій та блоків, соціолог констатував, що на перше місце з результатом 21,9% вийшов Блок Юлії Тимошенко. Але, відзначив С.ЛИТВИНОВ, за «блок імені» чинного прем’єр-міністра готовий проголосувати лише кожен п’ятий киянин. Кожен десятий не визначився з відповіддю.

Другу позицію електоральних симпатій киян посів умовний блок А.ЯЦЕНЮКА (19,2%), третє місце зайняла Партія регіонів (13%), а на четверту позицію вийшла політична сила А.ГРИЦЕНКА (4,7%).

П’ятірку електоральних симпатій жителів столиці замикає Блок Литвина з результатом 4,4%.

Також, зазначають соціологи, 8,5% респондентів ще не визначились із своїми політичними симпатіями, але планують взяти участь у голосуванні.

Дослідження проводилося 11-16 липня 2009 року методом стандартизованого анкетного опитування за пропорційною квотною вибіркою населення м. Києва. Випадкова похибка репрезентативності вибіркової сукупності не перевищує 3,6% з довірчою ймовірністю 0,95.

Генеральна сукупність складає населення м. Києва, що володіє правом голосу. Обсяг вибіркової сукупності – 794 респонденти. Інтерв’юери опитували людей згідно квотних планів, побудованих виходячи з даних щодо розподілу населення за статтю та віком в конкретних районах Києва.