Київ. 27 липня. УНІАН. Політичні спекуляції, які сьогодні існують навколо візиту до України Предстоятеля РПЦ Патріарха КИРИЛА з різних боків надзвичайно шкодять встановленню Єдиної помісної православної церкви в Україні.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр ПАЛІЙ.

За словами О.ПАЛІЯ, візит КИРИЛА до України не повинен так збуджувати суспільство, як це відбувається сьогодні. “Якщо в цю делікатну сферу привносять свої слово політики, то оді церква надзвичайно сильно втрачає як соціальний інститут і втрачає як інститут релігійний”, - додав він.

Відео дня

Експерт нагадав, що Патріарх запевняв, що його візит жодним чином не пов’язаний з втручанням у внутрішню політику нашої країни. “Ця позиція є правильною, якщо вона підкріплюється справами. Поки що така позиція не підтверджується, на жаль як з російського, так і з українського боку. Поки тут багато політики”, - сказав О.ПАЛІЙ. Він пояснив це тим, що візит російських байкерів до Криму, що відбувся нещодавно, “освячений саме КИРИЛОМ”. “Всі ці люди приїхали до Севастополя з російськими прапорами, вигукували шовіністичні гасла, нібито з благословення російського Патріарха”, - сказав експерт. Крім того, додав О.ПАЛІЙ, перед своїм візитом Патріарх КИРИЛО заявив, що для України не потрібна Єдина помісна православна церква. “Я впевнений, що така його заява є недоречною, оскільки більшість українського населення виступають за створення такої церкви”, - наголосив він. Експерт зауважив, що український народ, як і всі інші народи має право на свою Єдину помісну православну церкву, яка буде виконувати соціальну функцію, я не політичну функцію іноземних держав.