Київ. 24 липня. УНІАН. В Комітеті виборців України вважають, що Президент України Віктор ЮЩЕНКО матиме повне право застосувати вето на зміни до Закону “Про вибори Президента України” у разі їх ухвалення в запропоноваму вигляді.

Таку думку висловив голова правління КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

Він нагадав, що сьогодні парламент планує розглянути у другому читанні вищезазначений законопроект. За його словами, в експертному середовищі навіть немає дискусії й всі погоджуються, що цей законопроект в окремих частинах є недемократичним і створює умови для маніпуляцій й навіть фальсифікацій.

Відео дня

О.ЧЕРНЕНКО позитивно оцінив рішення профільного комітету виключити, проголосовану у першому читанні, норму щодо формування виборчих комісій з представників парламентських фракцій. Водночас, він зауважив, що в проекті є багато пропозицій, які викликають занепокоєння. Серед іншого, він нагадав, що проект передбачає фактичну неможливість оскаржити результати виборів. “Якби така норма існувала в 2004 році, президентом був би Віктор ЯНУКОВИЧ”, - зауважив, він, підкресливши, що не хоче образити прихильників лідера Партії регіонів, а має на увазі те, що було б не можливо провести третій тур виборів.

Нагадуючи про інші норми, які викликають занепокоєння в Комітеті виборців України, О.ЧЕРНЕНКО зауважив, що у разі їх ухвалення у Президента буде “повне моральне й юридичне право” застосувати вето до цього закону.

Водночас він не виключив, що в парламенті буде достатньо голосів для подолання цього вето, зокрема він вважає, що верхівка Партії регіонів та Блоку Юлії Тимошенко вже домовились про це. О.ЧЕРНЕНКО сподівається лише на те, що за допомоги тиску громадськості рядові члени фракцій не будуть голосувати за подолання цього вето.