Київ. 24 липня. УНІАН. Українська Національна Асамблея - Українська Народна Самооборона (УНА-УНСО) та воїни-афганці застерігають від спроб влаштувати провокації під час візиту в Україну Патріарха Московського та всієї Русі Кирила.

Про це йдеться в спільній заяві Української спілки ветеранів Афганістану та УНА-УНСО, оприлюдненій на прес-конференції в УНІАН.

В заяві зауважується, що у них є інформація, що під час візиту в Україну Патріарха Кирила “готуються провокативні групи різного ґатунку, серед них є й ті, що мають діяти як “псевдоУНСО”.

Відео дня

У заяві наголошується, що такі дії є неприпустимими особливо з боку священнослужителів. “Не хочемо вірити, що це може йти від священнослужителів, тих, хто в першу чергу має піклуватися про мир і спокій, а не діяти на збурення серед мирян”, - наголошують підписанти.

Вони припускають, що за такими планами стоять політичні сили, в тому числі й зовнішні, які не бажають добра і миру нашій країні, “через електоральне інтриганство домагаються розколу українського суспільства”.

Тому Українська спілка ветеранів Афганістану та УНА-УНСО виступають спільно для убезпечення будь-яких провокацій в ході візиту Патріарха Кирила в Україну.

“Закликаємо наших співвітчизників утриматись від неправомірних дій, не піддаватись провокаціям. Україна – демократична багатоконфесійна держава, де кожен має право вільно висловлювати свої думки. Проте дії наших співвітчизників мають бути цивілізованими, як і належать древній етнокультурній нації”, - наголошується в заяві.

Присутній на прес-конференції представник Української спілки ветеранів Афганістану Володимир СІРОШТАН повідомив, що його організація спільно з УНА-УНСО створюватимуть групи оперативного реагування, щоб не допускати будь-які провокації. “У нас буде взаємодія”, - зауважив він і додав: “Реагувати будемо на все, не дивлячись, хто це робить - українці, козаки, росіяни...” Представник УНА-УНСО Руслан ЗАЙЧЕНКО додав, що вони робитимуть все, щоб провокаторів не було, а якщо вони з’являтимуться, то намагатимуть швидко їх нейтралізувати. Вони ще раз підкреслили, що необхідно продемонструвати європейськість та цивілізованість нашої країни стосовно гостей.

Р.ЗАЙЧЕНКО водночас повідомив, що УНА-УНСО планує провести мирні пікети проти візиту Патріарха Кирила. Він підкреслив, що вони будуть мирними й про час і місце завчасно попереджені правоохоронці. Він зауважив, що УНСО не допустять, аби висловлення своєї позиції перетворилось у “мордобій”, навіть якщо позиції будуть співпадати: “ми панькатись не будемо, хай він хоч весь буде обвішаний тризубом”.

В.СІРОШТАН зауважив, що на кожному заході будуть працювати їхні групи, й про це повідомлені правоохоронні органи України.