Київ. 22 липня. УНІАН. На сьогоднішній день існує необхідність додаткового фінансування Аграрного фонду України на рівні 3 млрд. грн. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Всеукраїнської спілки сільськогосподарських підприємств Юрій КАРАСИК.

«Ми вважаємо, що Верховна Рада має ухвалене рішення про виділення 3 млрд. грн. для Аграрного фонду» - сказав Ю.КАРАСИК.

Він повідомив, що сьогодні з ринку потрібно зняти, мінімум, 5 млн. тонн зерна, з яких 3 млн. тонн має викупити Аграрний фонд України і по 1 млн. тонн. - держрезерв і ДАК «Хліб України».

Відео дня

Крім того, Ю.КАРАСИК зазначив, що для підтримки попиту на зерно і відповідно рівня цін сьогодні необхідно забезпечити доступ споживачів зерна до кредитних ресурсів як внутрішніх, так і зовнішніх.

Основними проблемами українського тваринництва, за словами Ю.КАРАСИКА, є «дикий, неврегульований і необгрунтований імпорт», а також, як і по зерну, недостатнє фінансування з боку держави.

«Необхідно виділити бюджетні кошти і зняти з ринку, враховуючи сезонність, масло і сухе молоко, щоб припинити імпорт масла і сухого молока, особливо з Білорусі, - зазначив Ю.КАРАСИК. – Україна практично стає сировинним придатком, виходить так, що зерно ми за безцінь вивозимо за кордон, а завозимо м`ясо і молочну продукцію, а потрібно, щоб було навпаки».

Голова Ради директорів Асоціації «Спілка птахівників України» Олександр БАКУМЕНКО повідомив, що за останні три тижні закупівельні ціни на свинину, яловичину і м`ясо птиці знизилися на 10-15%, причиною чого став знову-таки неконтрольований імпорт м`яса, при цьому м`яса сумнівної якості.

«До України на сьогоднішній день завезено 212 тис. тонн, тоді як минулого, рекордного за всю історію країни, року було завезено 526 тис. тонн. Тому обрушується внутрішній ринок, надходить низькоякісна продукція, яка використовується для виробництва так званих ковбасних виробів. На сьогоднішній день не введено ДОСТи на ковбасні вироби, хоча є закон, який це передбачає, і тому український споживач сьогодні не розуміє, що він споживає», - сказав О.БАКУМЕНКО.

Як повідомив президент Української аграрної конфедерації Леонід КОЗАЧЕНКО, сьогодні ще однією проблемою аграріїв є проблема невчасного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Крім того, збільшуються втрати аграріїв, пов`язані зі збільшенням витрат на транспортування і зберігання зерна.

Він зазначив, що уряд прийняв низку рішень, які мають поліпшити ситуацію в аграрному секторі, при цьому позитивних змін поки що немає.

«Ми наполягатимемо на тому, щоб прем`єр-міністр України притягнула до відповідальності тих осіб, які не виконують її розпорядження, або мають бути вжиті інші заходи, які виправлять ситуацію в даному сегменті ринку», - сказав Л.КОЗАЧЕНКО.

За словами президента Української зернової асоціації Володимира КЛИМЕНКА, вирішення проблеми з відшкодуванням ПДВ і зниженням тарифів на транспортування на 33% (при цьому витрати аграріїв, пов`язані з транспортуванням, за рік зросли в два рази) дозволить аграріям підвищити закупівельну вартість зерна орієнтовно на 300 грн. – до близько 1 тис. грн. за тонну.

При цьому В.КЛИМЕНКО зазначив, що зниження тарифів може бути тимчасовим, на 2-3 місяці, оскільки зниження цін на зерно визначається чинником сезонності.