Київ. 22 липня. УНІАН. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив про своє бажання зустрітися з Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом, щоб “обговорити шляхи подолання існуючих протиріч” у православ’ї.

Про це йдеться у зверненні Патріарха Філарета до українського народу, яке було оприлюднене сьогодні на прес-конференції в УНІАН прес-секретарем Української православної церкви Київського патріархату Євстратієм (ЗОРЕЮ).

Зокрема, у зверненні зазначається, що така зустріч необхідна УПЦ КП задля пошуку шляхів подолання церковного розколу і утворення в Україні єдиної Помісної православної церкви.

Відео дня

“Цим зверненням ми публічно сповіщаємо про нашу готовність під час візиту Патріарха Кирила провести зустріч або на рівні предстоятелів наших церков, або на рівні повноважних делегацій. Під час зустрічі ми хочемо передати керівництву РПЦ наші письмові пропозиції щодо шляхів подолання існуючих протиріч”, - наголошується у зверненні.

Якщо зустріч з Патріархом Кирилом не відбудеться, то пропозиції УПЦ КП будуть обнародувані у формі відкритого звернення у ЗМІ, зазначається у документі.

Крім того, в УПЦ КП висловили впевненість у тому, що візит Патріарха Московського і всієї Русі Кирила має політичний характер.

“Виступи й заяви патріарха Кирила щодо України переконують – він їде до нас не тільки для того, щоб служити і молитися. Він їде пропагувати політичний проект інтеграції України в Росію, пропагувати повернення до тієї єдності під владою Кремля, якої Україна позбулася у 1991 році”, - вважає Філарет.

На його думку, візит Патріарха Кирила до України організовано з метою “позбавити Україну її незалежності”.

Зокрема, Патріарх Київський і всієї Руси-України зазначає, що у Москві єдність православної церкви розглядають як важіль політичного впливу на Україну, “що дозволить втілити середньовічну теорію про “Москву – Третій Рим” – духовний і політичний центр для всіх слов’ян і всіх православних”.

Також Філарет повідомляє, що в УПЦ КП мають достовірну інформацію “про підготовку проросійськими силами і навіть спецслужбами силових провокацій”.

“Ми наполегливо закликаємо учасників акцій протесту зберігати витримку, пам’ятати про свою християнську відповідальність, поводитись у межах дозволеного законом», - сказано у зверненні.

Разом із тим, Київський патріархат підкреслює, що не братиме участі в акціях протесту.

Натомість УПЦ КП закликає віруючих до спільної молитви за мир і добросусідство між Україною і Росією.

“Ми будемо молитися про подолання розділення української церкви. Ми будемо молитися за патріарха Кирила, щоб Господь схилив його серце до пошуку справжнього порозуміння між російською і українською церквами. Ми будемо молитися про мир і добросусідство між Україною і Росією. Ми закликаємо до цієї молитви всю нашу паству і всіх православних християн України”, - сказано у зверненні.

Як повідомляв УНІАН, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідає Україну 27 липня - 5 серпня.

Про підготовку акцій протесту під час його візиту заявили УНА-УНСО, "Просвіта", "Пора", Всеукраїнське об’єднання "Свобода", Українське православне братство святого апостола Андрія Первозванного.