Київ. 22 липня, УНІАН. Експерти сумніваються у можливості подолання Верховною Радою вето Президента на закон про зміни до Бюджетного кодексу.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА сказав на прес-конференції в агентстві УНІАН, що навряд чи фракція Партії регіонів підтримає подолання вето.

За його словами, сьогодні у Партії регіонів “діють за принципом “Баба Яга проти”.

Відео дня

В.БАЛА зауважив, що Партія регіонів замість того, аби удосконалити закон і подолати вето Президента, залучивши таким чином нових прихильників для свого кандидата у президенти Віктора ЯНУКОВИЧА, йде шляхом повного відкидання досить важливих ініціатив.

На думку В.БАЛИ, введення в дію даних змін дало б можливість приходу в політику нових людей з регіонів, які змогли б втілити нові ідеї щодо формування бюджетів на місцях.

У свою чергу директор Центру політичного маркетингу Василь СТОЯКІН зауважив, що проблемою Партії регіонів є те, що “вони не завжди розуміють свої власні інтереси”.

За його словами, у даній ситуації “ті місцеві ради, які є повністю однопартійними на південному сході України, вони ж також додатково отримають гроші, тобто, в них будуть можливості реалізувати якісь соціальні чи містобудівничі проекти фактично на користь свого кандидата на пост Президента”. “Чому не взяти гроші, які дають?”, - запитав він.

Як сказав В.СТОЯКІН, прийняті парламентом зміни до Бюджетного кодексу є кроком на шляху виконання програми Партії регіонів, оскільки “це крок на шляху якщо не до федералізму, то принаймні до зміцнення місцевого самоврядування”, то “чому не приєднатися до виконання своєї програми?».

Експерт РR-групи Polittech Ярослав МАКІТРА вважає, що “шанси того, що вето буде подолане, мінімальні, а практично - майже нульові”.

За його словами, у даному питанні “поле для компромісу звужене”, оскільки зміни до Бюджетного кодексу, по суті, “підсилюють позиції Юлії ТИМОШЕНКО в очах місцевого самоврядування і місцевих громад”.

Я.МАКІТРА наголосив, що вето Президента зумовлено тим, що даний закон “руйнує діючу систему, за якою Президент України контролює обласні державні адміністрації, і він (Президент) очікує, що система, яка зараз є, може бути використана на президентських виборах у вигляді адміністративного ресурсу”.

За його словами, у разі ухвалення цих змін “ЮЩЕНКО вже не зможе так контролювати, як сьогодні, мати ресурси для того, щоб впливати на результати на місцях”.

На думку Я.МАКІТРИ, Партія регіонів “не впевнена у доцільності руйнування перед виборами нинішньої системи формування місцевих бюджетів”. Він наголосив, що “в даній ситуації верх беруть політичні розрахунки, передвиборчі технології” .

Як повідомляв УНІАН, 23 червня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (нова редакція).

Цим законом передбачено формульний розрахунок трансфертів прямих взаємин між державним бюджетом і безпосередньо бюджетами сіл, селищ і міст районного значення.

20 липня Президент застосував право вето до Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».