Київ. 21 липня. УНІАН. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ не виключає проведення позачергових парламентських виборів після виборів Президента України в січні 2010 року.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За словами В.КАРАСЬОВА, новий Президент буде намагатися створити в нині діючому парламенті реальну більшість та реальну меншість і сформувати новий склад Кабінету міністрів, враховуючи склад нової коаліції.

Відео дня

“Цей процес буде відбуватися незалежно від того, хто виграє президентські вибори”, - вважає він.

На думку експерта, якщо не вдасться це зробити, то, ймовірніше за все, відбудуться дострокові парламентські вибори.

“Якщо не вдасться таким способом переформовувати Верховну Раду, то тоді очевидно будуть дострокові парламентські вибори”, - сказав він.

В.КАРАСЬОВ пояснив, що Україну після президентських виборів чекатиме дуже велика інтрига. За його словами, якщо, наприклад, переможе лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ, то “він захоче 10 років влади і комфорту”. “А йому люди з його партії будуть говорити: “Ні”…Їм потрібен буде прем’єр і такий спаринг до ЯНУКОВИЧА, який би легітимізував капітали на заході, оскільки ЯНУКОВИЧ проросійський політик”, - сказав він.

За словами В.КАРАСЬОВА, якщо на виборах переможе лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО, то виконувати обов’язки глави уряду буде Олександр ТУРЧИНОВ. При цьому, за словами політолога, треба брати до уваги кількість народних депутатів у фракції Партії регіонів – 176, і вони будуть вимагати або призначити свого прем’єр-міністра, або шантажуватимуть розпуском парламенту.

“Виграє ЯЦЕНЮК, то тут взагалі нічого не зрозуміло, бо у нього немає своєї фракції. Виграє ЮЩЕНКО, а у нього є шанси виграти, то це теж ситуація”, - вважає В.КАРАСЬОВ.