Київ. 14 липня. УНІАН. Стивідорна компанія «Трансінвестсервіс» (ТОВ «ТІС»), що оперує в морському торговельному порту «Південний», заявляє про тиск на приватний бізнес в морських державних портах.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова ТОВ «ТІС» Олег КУТАТЕЛАДЗЕ.

«Поняття причалу перекручується навмисно. Міністерство, а також порт «Південний» фантазують щодо того, що термінал з перевалювання вантажів і причал можуть бути окремими одиницями. Насправді все працює в єдиному комплексі», - сказав він. На думку О.КУТАТАЛАДЗЕ, Міністерство транспорту і зв`язку України дезінформує уряд і «проштовхує» ухвали, якими «по суті, намагається реприватизувати приватну власність таких компаній, як «ТІС» та ін.». Як додав він, така ситуація може призвести до зниження вантажопотоків через порти.

Відео дня

Як повідомив директор ТОВ «ТІС-РУДА» Олександр ЧЕБРУЧАН, інвестиції компанії в будівництво вугільний-рудного комплексу в порту, яке «ТІС» почав 3 роки тому, дозволили збільшити доходи порту до 5 млн. дол. на рік. «Із запуском кожного з причалів ми передбачаємо збільшення цих обсягів на 2-3 млн. дол. на рік від стартових 5 млн. дол.», - відзначив він. За його даними, зокрема, для забезпечення заходження великих суден компанія інвестувала у підчищення внутрішнього каналу близько 4 млн. дол., у створення акваторії - близько 30 млн. дол. «Це дозволило і порту, і нашому комплексу проводити обробку великотоннажних суден і забезпечити сьогодні до 12 млн. тонн на рік додатково до тих показників, які були і в порту і в компанії «Трансінвестсервіс». Припускається, що лише відшкодування вкладених грошей забере 5-7, можливо, 8 років», - зазначив О.ЧЕБРУЧАН.

Як повідомляв УНІАН, Мінтранс заявляє про незаконне володіння акваторією в 22 га компанією "Нібулон" в Миколаївському порту і причалами в порту "Південний" компанією "ТІС". За словами заступника міністра транспорту і зв`язку України – голови Державної адміністрації морського і річкового транспорту Михайла ЧУБАЯ, причальні споруди є стратегічними об`єктами, і, як і акваторії, не можуть передаватися в приватну власність.

За даними начальника порту «Південний» Юрія КРУКА, компанія «Трансінвестсервіс» незаконно володіє причалами № 16 і 17 в порту. За його словами, в результаті тільки цього в першому півріччі поточного року порт недоотримав 23 млн. грн. від діяльності причалу №16 і 9 млн. грн. від причалу №17. Як зазначив Ю.КРУК, вже є доручення прем`єр-міністра передати ці причали на баланс порту.

Морський торговельний порт “Південний” є найбільш глибоководним портом, входить в трійку провідних портів України (Іллічівськ, Одеса, Південний) і посідає одне з перших місць в країні за вантажообігом (20,698 млн. тонн в 2005 році). Порт розташований на північно-західному узбережжі Чорного моря в незамерзаючому Малому Аджаликському (Григор’євському) лимані, в 30 км. на північний схід від порту Лиман і м. Одеси. Сполучений з морем підхідним каналом завдовжки 3 км і завглибшки 14 м.