Київ. 14 липня. УНІАН. Експерти Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії констатують об’єднання зусиль Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів для забезпечення спільних фінансових та політичних інтересів напередодні президентських виборів.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему: “Розлом політичної системи напередодні президентських виборів”.

Директор Школи політичної аналітики Ростислав ПАВЛЕНКО зазначив, що протягом останніх місяців, незважаючи на публічну демонстрацію протистояння, ці дві політичні сили намагалися напрацювати формат взаємодії.

Відео дня

“Є спроби БЮТ і Партії регіонів домовитись за спиною виборців”, – сказав Р.ПАВЛЕНКО.

При цьому, за його словами, ця співпраця передбачає досягнення двох основних цілей. Це взаємний розподіл бюджетних коштів для подальшого їхнього використання під час виборчої кампанії, а також надання взаємних гарантій з метою забезпечення власних політичних інтересів напередодні виборів.

Р.ПАВЛЕНКО навів приклади спільних дій Партії регіонів і БЮТ, спрямованих на досягнення вищезазначених цих цілей. Він нагадав, що 1 липня депутати з цих фракцій підтримали закон “Про внесення змін до законів України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” та “Про Національний банк України”, яким передбачено виділення Нацбанком додаткових 10 млрд. грн. на фінансування об’єктів до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Також цим документом передбачається скорочення фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та передача Кабінету міністрів права визначати перелік об’єктів, заходів та обсягів бюджетних коштів, спрямованих на фінансування об’єктів Євро-2012. Експерт зазначив, що, незважаючи на нібито шляхетну мету, з якою ухвалено цей закон, виникає загроза розтрати під вибори мільярдів бюджетних коштів, обмежується незалежність Нацбанку, а також створюється небезпека неконтрольованої емісії.

У свою чергу, експерт Школи політичної аналітики Андрій ДУДА нагадав, що на сьогодні заплановано проведення позачергового засідання Верховної Ради, на якому передбачено розглянути проект ще одного документу, що вигідний як БЮТ, так і Партії регіонів. За його словами, йдеться про внесення змін до законодавства щодо виборів Президента.

А.ДУДА підкреслив, що багатоденне блокування парламентської трибуни під гаслами підвищення соціальних стандартів сьогодні планують зняти, оскільки необхідно ухвалити закон, у якому спільно зацікавлені Партія регіонів і БЮТ. Він пояснив, що запропоновані зміни до закону про вибори Президента фактично усувають від роботи на виборчих дільницях спостерігачів від усіх інших, крім БЮТ і ПР, політичних сил, а також представників громадськості та ЗМІ. Крім того, цими змінами на практиці закріплюється повне домінування у складі виборчих комісій представників лише цих двох угруповань.

А.ДУДА додав, що таким чином дві найпотужніші політичні сили намагаються максимально обмежити вплив громадськості на політичний процес і закликав не допустити цього.