Київ. 13 липня. УНІАН. В Комітеті виборців України прогнозують, що на президентських виборах буде приблизно 20 кандидатів на посаду глави держави.

Таку думку висловив голова КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Я думаю, якщо не піднімуть вище заставу, як пропонує Микола ТОМЕНКО, їх буде приблизно 20”, - зазначив він. (УНІАН: віце-спікер Микола ТОМЕНКО пропонує збільшити до 10 млн. грн. із 500 тис. грн. заставу для участі у виборах Президента).

Відео дня

О.ЧЕРНЕНКО вважає, що на минулих виборах “технічні кандидати” не проявили себе як ефективна виборча технологія. “Їх так реєструють, щоб були – бо, мовляв, у мого конкурента є два технічних кандидата, а в мене немає”, - сказав голова КВУ. Він зауважив, що для виборчих штабів “основних кандидатів” внести заставу за “технічного кандидата” у 500 тис. грн. не є проблемою.

О.ЧЕРНЕНКО не радить боятися великої кількості “технічних кандидатів”: “У нас завжди на виборах були технічні кандидати і після виборів про них забували”.

Голова КВУ наголосив, що на сьогодні важливим питанням є виправлення численних недоліків у прийнятому Верховною Радою в першому читанні законопроекті про внесення змін до закону про вибори Президента України.

Він нагадав, що 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до закону «Про вибори Президента України», і планувалось, що через тиждень парламент ухвалить даний законопроект в цілому.

“Але бліцкригу не вийшло – почались торги”, - зауважив експерт. За його словами, завадили цьому дві причини: внесення до профільного комітету більше 400 поправок до законопроекту та друга причина – політична – блокування роботи парламенту.

О.ЧЕРНЕНКО нагадав, що КВУ підтримує більшість положень, запропонованих в проголосованому законопроекті, і вважає їх корисними. Водночас окремі зміни до закону містять “низку небезпек”, які можуть вплинути на демократичність і прозорість майбутніх виборів Президента України.

Так, КВУ вважає, що запропонований в законопроекті принцип формування виборчих комісій порушує рівність можливостей кандидатів на пост Президента. Оскільки парламентські фракції не є суб’єктами виборчого процесу, то їх пріоритетне право на включення своїх представників до виборчих комісій може призвести до порушення балансу інтересів у комісіях та прийняття ними політичних рішень.

Він навів приклад, що при існуючих “розкладах” політичних сил в парламенті, зокрема, що керівник фракції НУ-НС Микола МАРТИНЕНКО “більше тяжіє” до лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО (за законопроектом саме за підписом лідера фракції у виборчі комісії направляються по двоє представників від фракції – УНІАН), то Ю.ТИМОШЕНКО може отримати “блокуючий” пакет своїх представників у виборчкомах.

Голова КВУ поінформував і про інші недоліки законопроекту, в тому числі щодо процедури оскарження результатів, щодо неможливості громадським організаціям бути офіційними спостерігачами тощо. Він висловив сподівання, що вони будуть виправлені під час підготовки до другого читання.

“Коли політики заявляють, що вибори будуть поганими, брудними, країна ці вибори не переживе, це знову буде війна компроматів. І це заявляють ті, хто або буде брати участь у виборах, або буде працювати в штабах тих, хто буде балотуватись. Тобто, самі політики лякають нас брудною кампанією, хоча якою вона буде - залежить саме від них. І щоб не було цього лицемірства, я думаю, що ми, все таки, проведемо нормальні вибори, хай не спокійні, але чесні”, - наголосив О.ЧЕРНЕНКО.