Київ. 9 липня. УНІАН. У разі ухвалення Верховною Радою України законодавчих змін стосовно проведення виборів Президента Партія регіонів і БЮТ узурпують владу.

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр ПАЛІЙ.

На думку експерта, в результаті ухвалення закону про вибори Президента в цій редакції “громадяни практично вже можуть не ходити на вибори, адже все буде вирішено заздалегідь”.

Відео дня

“Цей закон, за яким Верховна Рада узурпує виборче право громадян, намагаються втілити дві політичні сили: Партія регіонів і БЮТ, і фактично це є заявка на майбутню фальсифікацію президентських виборів”, - вважає О.ПАЛІЙ.

За його словами, ці політичні сили намагаються вже друге узурпувати владу, адже, відповідно до цього законопроекту, склад територіальних виборчих комісій формується лише парламентськими політичними силами.

“Яке відношення до президентських виборів має Верховна Рада, окрім призначення їхньої дати? Яку роль мають фракції парламенту у формуванні виборчих комісій?”, – запитав експерт у авторів законопроекту, висловивши думку, що виборчі комісії повинні формуватися виключно кандидатами у Президенти.

На переконання О.ПАЛІЯ, Президент України повинен докласти всіх зусиль, щоб не допустити ухвалення таких змін до законодавства щодо виборів глави держави.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України”.

Законопроектом передбачається змінити порядок формування окружних і дільничних виборчих комісій, зменшити строки виборчого процесу зі 120 до 90 днів, удосконалити порядок оскарження рішень суб’єктів виборчого процесу.

Також пропонується ліквідувати інститут відкріпних посвідчень та підписних листів на підтримку кандидата на пост Президента України.

Згідно із проектом закону, право подання кандидатур до складу ТВК, крім кандидатів на пост Президента України, отримають і депутатські фракції, утворені у поточному скликанні Верховної Ради. При цьому їхні кандидатури повинні включатися до складу ТВК обов’язково.