Київ. 2 липня. УНІАН. Протягом трьох днів святкування 300-річчя Полтавської битви місцеві підприємці, за попередніми підрахунками, заробили близько 20 млн. грн.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив міський голова Полтави Андрій МАТКОВСЬКИЙ.

За його інформацією, з 26 по 28 червня обласний центр відвідали 28 іноземних делегацій, а поле Полтавської битви – понад 60 тис. осіб. Гості ювілею відомої баталії не лише спостерігали за театралізованими дійствами та іншими святковими заходами, а й активно цікавилися полтавськими сувенірами, а належна організація мережі обслуговування дала змогу полтавцям заробити “добру копійку”.

Відео дня

Як розповів А.МАТКОВСЬКИЙ, в обладнаному на полі битви Торговельному містечку було продано понад 2 тонни шашликів, 1,5 т галушок, вареників та інших національних страв. Полтавські підприємці реалізували за цей час 5 тис. л пива, 102 тис. л мінеральної води та 41 т квасу місцевого виробництва.

Сувенірної продукції гості святкування придбали на суму понад 220 тис. грн. Хороші прибутки отримали місцеві ресторани, аеропорт, готелі і міський транспорт.

Крім цього, вважає мер, місту вдалося не лише привернути увагу до себе, а й до цілого регіону, багатого різноманітними ресурсами. Він повідомив, що під час святкових заходів представники низки зарубіжних делегацій, ознайомившись з можливостями області, виявили зацікавленість до подальшого співробітництва, зокрема в галузі традиційної та альтернативної енергетики.

А.МАТКОВСЬКИЙ переконаний, що таким чином Полтава показала іншим містам хороший приклад того, як можна в умовах нинішньої економічної кризи та політичної нестабільності знаходити можливості і способи популяризувати себе, розвивати туристичний потенціал і отримувати додаткові прибутки.

Стосовно святкування, мер повідомив, що його підготовка була розпочата ще в 2006 році. За цей період фахівці вивчили велику кількість історичних і архівних документів, було проведено наукові конференції та мистецькі виставки за участю представників України, Росії, Швеції, Польщі та низки інших країн.

Окремо він розповів про театралізоване дійство “Полтава-2009”, зауваживши, що спочатку планувалася повна реконструкція битви з перемогою “росіян”. Однак коли “пристрасті почали кипіти”, міська влада вирішила провести театралізовану виставу, яка завершилася фінальним злетом у мирне небо Полтави 300 голубів. Таким чином, організатори вшанували пам’ять всіх учасників баталії, хоч би яку країну вони представляли, а поле Полтавської битви перетворили на поле “добра, взаєморозуміння і творчості”. Цей задум, переконаний А.МАТКОВСЬКИЙ, вдався повною мірою, оскільки ніяких звинувачень чи провокацій з боку будь-яких політичних сил не було.

“Полтава показала приклад підходу до історії, до історичних подій і до відзначення цих історичних подій”, - вважає мер. І цей приклад, на його думку, є корисним не лише іншим міським головам, а й українській центральній владі.

Про іншу ключову подію святкування, акцію “Знайди скарб Мазепи”, розповів її автор і продюсер Олег ДЕЙНЕКА. За його словами, організатори не очікували такого інтересу до їхньої ідеї – на старт марафону вийшли понад 1 тисяча учасників, з яких до фіналу, подолавши сім етапів, дійшли 67 осіб, серед яких було двоє дівчат. Команда переможців знайшла на дні Ворскли мішок “зі скарбом” (11 тис. грн. монетами), проте мішок розірвався і гроші в річковому мулі збирали всі фіналісти. А близько 1,5 тис. грн., які не дістали з річки, продовжують шукати й зараз.

Як запевнили організатори цьогорічного святкування, подібні заходи вони мають намір організовувати щороку, доповнюючи їх новими фестивалями та цікавими конкурсами. Вже наступного року святкування планують продовжити на тиждень і залучити до нього представників інших країн, чиї війська у далекому 1709 році зійшлися в битві біля Полтави.