Київ. 25 червня. УНІАН. У заходах, присвячених 300-річчю Полтавської битви, візьме участь делегація Державної думи Російської Федерації. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив депутат Держдуми Росії Сергій СМЕТАНЮК.

«У нас буде досить значна делегація», - сказав він, додавши, що, окрім депутатів, на святкових заходах будуть присутні представники російських громадських і молодіжних організацій. Водночас, він не зміг сказати, чи будуть присутні на святкуванні вищі посадовці Росії. За його інформацією, всі вітальні телеграми російським керівництвом уже направлено Україні.

«Мі вважаємо, що Полтавська битва - це одна з найбільших битв, яка є історичною як для Росії, так і для України. Я б поставив знак рівності між Куликівською і Полтавською битвами, оскільки вони значною мірою були визначальними для розвитку держав», - наголосив російський парламентарій.

Відео дня

С.СМЕТАНЮК сказав, що безконфліктне прочитання історії набагато перспективніше для розвитку двосторонніх стратегічних відносин між Росією і Україною. Водночас він висловив думку, що сьогодні немає необхідності створювати комісію з істориків для вироблення спільних підходів до історичних подій, у тому числі й щодо Полтавської битви.

Його позицію підтримав народний депутат України Валерій КОНОВАЛЮК, який відзначив, що на сьогодні достатньо історичних праць, які дозволяють дати оцінку тим подіям, і ролі гетьмана Івана Мазепи зокрема. Депутат переконаний у негативній ролі І.Мазепи в історії України. «Фактично вся його діяльність будувалася на знущанні з українського народу», - відзначив він.

«Постать І.Мазепи дуже складна, вона суперечлива і є дуже багато деякої схожості з чинним Президентом Віктором ЮЩЕНКОМ з огляду на моральність, тощо», - вважає В.КОНОВАЛЮК.

При цьому він наголосив, що він і його прихильники не дадуть будь-кому спотворювати історію.

Як повідомляв УНІАН, 26-27 червня ц.р. в Полтаві святкуватиметься 300-річчя Полтавської битви.

Планується, що 26 червня відбудеться урочисте підписання Угод про партнерські зв`язки між містами Полтава (Україна), Краснодар (Росія) і Крістіанстад (Швеція). Того ж дня відбудеться відкриття військово-історичного фестивалю «Полтава-2009» і презентація молодіжного проекту «Полтавська битва 300 років опісля».

27 червня відбудеться відкриття і освячення Ротонда пам`яті полеглих учасників Полтавської битви; відкриття Алеї Дружби і відновленої системи редути. Того ж дня відбудеться військово-історичний фестиваль «Полтава-2009» і художній проект «Благословенна будь, моя Полтаво».