Київ. 25 червня. УНІАН. Нинішня політика керівництва всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” веде до того, що у Донецькій області рядові члени партії все більше розчаровуються у її діяльності та масово припиняють членство в партії.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили колишні керівники партійних організацій ВО «Батьківщина» Донеччини, які на позачергових парламентських виборах 2007 року були керівниками окружних і районних виборчих штабів БЮТ у Донецькій області.

Як зазначив колишній член бюро маріупольської міської організації ВО “Батьківщина” Олександр ЗАСЕЦЬКИЙ, обурення рядових членів партії викликали спроби керівництва Блоку Юлії Тимошенко, найбільшою складовою якого є “Батьківщина”, утворити коаліцію з Партією регіонів у парламенті. На Донеччині, зауважив він, до лав “Батьківщини” приходили, переважно, ті люди, які були проти Партії регіонів, тому вони категорично не сприймають ініціатив про об’єднання з цією політичною силою.

Відео дня

О.ЗАСЕЦЬКИЙ розповів, що після висловлення незгоди з політикою центрального проводу партії на початку року актив області та районних парторганізацій було змінено, а нові очільники відразу ж продемонстрували лояльність до донецьких “регіоналів”. За словами О.ЗАСЕЦЬКОГО, апеляції до керівників партії успіху не мали – “скаргу донецьких ходаків прийняв якийсь клерк”, потім у Донецьк на два дні приїхав куратор, в результаті ніщо не змінилось.

О.ЗАСЕЦЬКИЙ зазначив, що спочатку місцеві активісти “Батьківщини” вважали, що це політика донецьких обласних очільників, але коли стало відомо про наміри утворення коаліції за участю БЮТ і Партії регіонів у парламенті, зрозуміли, що спрямованість на союз з Партією регіонів є лінією поведінки центрального керівництва на чолі з лідером партії Юлією ТИМОШЕНКО. “Якщо на центральному рівні ще тільки йдуть переговори про об’єднання, то на місцевому рівні Партія регіонів уже поглинула і БЮТ, і “Батьківщину”, - додав він.

Після повідомлень про можливий союз з «регіоналами», сказав О.ЗАСЕЦЬКИЙ, рядові партійці почали масово залишати ряди партії. Протягом червня в одному лише Маріуполі, де всього 200 членів партії, вже написали заяви 50 осіб, і це, вважає він, тільки початок. На думку О.ЗАСЕЦЬКОГО, активні, ініціативні та ідейні люди “Батьківщині” сьогодні не потрібні.

Екс-керівник маріупольської районної парторганізації, член міського бюро партії Вадим ШОРІКОВ додав, що він, як і багато інших людей, вступили до “Батьківщини”, повіривши словам Ю.ТИМОШЕНКО про те, що “справедливість є, за неї варто боротися”. Але коли місцеві осередки зміцніли і почали висловлювати власну позицію по різним питанням, додав він, виявилось, що вони не потрібні центральному керівництву. За словами В.ШОРІКОВА, незгодних керівників місцевих осередків просто усували з посад.

Інший колишній активіст “Батьківщини”, керівник окружного виборчого штабу на дострокових парламентських виборах 2007 року та уповноважена особа від БЮТ по 44-му виборчому округу в Єнакієвому Сергій РАГУЗІН зазначив, що останім часом в оточенні їхнього лідера Ю.ТИМОШЕНКО почали з’являтися “люди КУЧМИ”. Натомість низова ланка, яка забезпечувала перемогу на виборах, залишилася поза справами. При цьому, на думку С.РАГУЗІНА, сама Ю.ТИМОШЕНКО, як і представники партії у парламенті, забула про свої передвиборчі обіцянки. “Якщо людина відмовилася від своїх слів, нам з нею не по дорозі”, - резюмував він.

Колишній завідувач оргвідділу обласного штабу Доцецької парторганізації Тетяна КУРЕННА також вважає, що рядові члени партії після виборів були незаслужено забуті. “Не потрібні рядові члени партії партії “Батьківщина”, - заявила вона.

Присутні на прес-конференції підкреслили, що вони, як і більшість громадян, вступали до ВО “Батьківщина” не з метою отримати посади чи матеріальну винагороду, а щиро вірячи у перемогу справедливості і порядку. Проте сьогодні розчарування непослідовними і незрозумілими діями центрального керівництва досягло межі, і на Донеччині, за їхніми словами, почався масовий вихід з лав партії. Така ж ситуація, за інформацією колишніх представників Донецької парторганізації ВО “Батьківщина”, і в інших регіонах України, незалежно від географічного розташування.