Київ. 23 червня. УНІАН. ПП «Компанія «Політерм» (Львів), що виступала підрядником на будівництві трьох житлових будинків в Трускавці, просить правоохоронні органи країни дати правову оцінку діям забудовника об`єктів.

Про це повідомив директор компанії «Політерм» Джумбер ДЗИГУА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, забудовник заборгував компанії «Політерм» до 2 млн. грн. за виконані роботи з тепло- і водозабезпечення будинків і встановлення устаткування. Компанія має намір вимагати через суд відшкодування прямих збитків і штрафних санкцій на 5 млн. грн.

Відео дня

Директор компанії «Політерм» уточнив, що забудовник уклав з ним шість договорів підряду на загальну суму близько 4,5 млн. грн.

«Коли ми виконали 95% робіт, замовник узяв наше майно, яке ми привезли і запропонували для прийняття, й інше майно на загальну суму до 2 млн. грн., і привласнив», - сказав Д.ДЗИГУА.

Як зазначив депутат Трускавецкої міськради Руслан КРАМАР, представляючи інтереси інвесторів, житлові будинки на 200 квартир були введені в експлуатацію в липні 2008 року (частина пайовиків підписали акти прийому-передачі квартир) без підключення газо- і водопостачання, водовідведення, електрики і опалення.

На його думку, державний акт введення будинків в експлуатацію можна вважати недійсним, оскільки він не був підписаний головним архітектором міста і заступником міського голови Трускавця через невиконання забудовником усіх робіт, що необхідні для введення будинків в експлуатацію. Проте «8 серпня 2008 року затверджується виконкомом державний акт, якого, по суті, не існує, оскільки не підписав голова комісії і заступник міського голови».

При цьому пайовики одержали свідоцтва на право власності на квартири. У той же час договори про пайову участь у будівництві передбачали підключення всіх інженерних комунікацій, зокрема, опалення, ліфтів, газопостачання, електропостачання, телефонізації, телебачення і лічильників.

За словами депутата, в цих будинках зараз практично ніхто не живе.

Р.КРАМАР також зазначив, що забудовник замість 7% (14 квартир) передав місту 1 квартиру і перерахував 150 тис. грн.

Він пояснив, що 200 квартир, введених в експлуатацію в 2008 році, становлять 50% від усього обсягу введеного житла в Трускавці за цей рік.

Депутат зазначив, що місцеві прокуратура і правоохоронні органи ніяк не реагують на порушення прав інвесторів житла.

Р.КРАМАР додав, що компанія-забудовник подала на двох пайовиків до суду з тим, щоб визнати договір на пайову участь недійсним. На його думку, це може стати елементом тиску на інших інвесторів, щоб не займалися відстоюванням своїх прав.

У свою чергу один із пайовиків, що купив квартиру в цих будинках, депутат Дрогобицької райради Ігор ДЗЯДИК повідомив, що тиждень тому одержав позовну заяву від дочірнього підприємства компанії-забудовника про визнання договору про пайову участь недійсним.

«Автоматично під мій договір підпадають ті 200 чоловік, які уклали договір», - сказав він.

Р.КРАМАР додав, що два тижні тому на загальних зборах пайовиків близько 70 чоловік звернулися до народних депутатів, до прокуратури Трускавця, Львівського обласного управління захисту прав споживачів з проханням захистити їхні інтереси.